Kuvan etualalla nainen ulkovaatteissa, taustalla Veritaksen uuden pääkonttorin julkisivu.
Vuosi sitten Veritas muutti Turussa Kupittaalle. Christel Wedenberg kertoo, että sijainnin lisäksi siirryttiin uuteen työtapaan, omista huoneista uusiin tiloihin – kotipesiin.

YEL turvaa koko loppuiäksi

Kun asiantuntija Christel Wedenberg tuli työeläkeyhtiö Veritakselle töihin 24 vuotta sitten, hän tunsi vain talon Aurajokirannassa, sillä opiskelukaverin isoäiti asui siellä. Siitä alkoi ura.

– Toimenkuvani on kiinnostava. Olen saanut olla mukana koko yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen elinkaaressa aina lakimuutosten soveltamiseen asti, Christel Wedenberg kertoo.

– Nykyisin olen asiantuntijana laki ja compliance -osastossa. Viimeiset 16 vuotta olen tehnyt töitä muun muassa YEL-vakuutusten kanssa asiantuntijatehtävissä ja soveltamisessa, hän jatkaa.

YEL-vakuutus vaikuttaa jo tässä ja nyt

Yrittäjien tiedontaso YEL-vakuuttamisesta vaihtelee paljon. Wedenberg pohtii, että vaikka tietoa yrittää saada miten selkeästi ja kattavasti nettiin, asiantuntijan kertoma esimerkki YEL-vakuutuksen vaikutuksista ymmärretään paremmin.

YEL-vakuutus ei vaikuta vain silloin, kun jää eläkkeelle, vaan jo tässä ja nyt.

– Työtulo, jonka perusteella YEL-maksut määräytyvät, voi olla vaikeasti ymmärrettävä termi yrittäjille. Moni on siinä uskossa, että voi itse päättää, millä tasolla työtulo on.

– Yrittäjä voi vain tehdä ehdotuksen, eläkeyhtiön vastuulla on vahvistaa työtulo, Veritaksen Wedenberg painottaa.

Yrittäjän on tehtävä arvio omasta työpanoksestaan eli palkasta, joka pitäisi maksaa henkilölle, jolla on vastaava ammattitaito. Tähän saa apua Eläketurvakeskuksen työtulo-ohjeesta. Työtulo voi usein jäädä liian alhaiselle tasolle jopa vuosikymmeneksi. YEL-vakuutuksen määrää ei voi muuttaa takautuvasti.

Kerron oma-aloitteisesti, mihin kaikkeen YEL-työtulo vaikuttaa. Siihen tulee tatsi.

Laskutuspalvelu ei muuta periaatetta

Wedenberg katsoo, että laskutuspalveluyritysten tulo on alalla uusi ilmiö. Se tuo omat vaikeutensa myös YEL-vakuuttamiseen siinä, onko henkilö oikeasti yrittäjä vai pitäisikö hänet vakuuttaa työntekijänä.

Mieleenpainuvimpia Wedenbergille ovat olleet ne hetket, kun yrittäjä tajuaa, mitä työtulo vaikuttaa paitsi häneen itseensä myös koko perheeseen. Ymmärretään, että ”hei, tämä on elinikäinen turva koko loppuiäksi”.

– Eräs asiakas otti erikseen yhteyttä, kiitti ja sanoi, että oli hyvä, että ei menty muuttamaan ja alentamaan sitä työtuloa. ”Nyt saan hyvää sairauspäivärahaa”.

– Ottamatta kantaa, miten asia olisi mahdollista järjestää, myös lyhyiden ja keikkaluontoisten yrittäjäasemassa tehtyjen töiden pitäisi kerryttää eläkettä. Maailma muuttuu, eläkejärjestelmäkään ei voi pysyä ennallaan.

Christel Wedenberg rentoutuu tekemällä käsillään. Kun ratkoo kaavaa kauluksen ompelemisesta, se antaa ongelmanratkaisuna samaa tyydytystä kuin lainsäädännön soveltaminen järjestelmään.

– Nautin myös, kun voin olla tekemättä mitään.

YEL-vakuutettujen lukumäärä ja yrittäjän eläke keskimäärin

Vuosi

2005

2010

2015

2020

YEL-vakuutetut (lkm)

177 472

191 579

205 121

211 344

YEL:n mukaan karttunut eläke (€)

359

365

438

428

Yrittäjän keskimääräinen kokonaistyöeläke (€)

707

830

1 192

1 181

Lähde: Eläketurvakeskus