Eläketurvakeskuksen tietoasiantuntija Kari Lindstedtin keittiönpöydän äärestä avautuu näkymä Sörnäisten vankilan pihamaalle.

Aikalaishistoriaa Helsingin Hermannista

Tietoasiantuntija Kari Lindstedt valokuvaa vapaa-ajallaan kohteita kotikaupunginosastaan Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Lindstedtin kotiseutusivusto Hermannikuvia.fi on saanut jo 40 000 kävijää.

Miten päädyit Hermanniin?

– Olen kotoisin Hyvinkäältä ja asunut Tampereella ja eri puolilla Helsinkiä, mutta ensimmäisen oman asuntomme ostimme puolisoni kanssa täältä Hermannista vuonna 2015.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Hermanni on rauhallinen alue, mutta samaan aikaan kaikki on lähellä. Toisin kuin uudemmilla asuinalueilla, täällä on jätetty näkyviin paljon maata, kallioita ja puita.

– Ylimmän kerroksen asunnostamme aukeavat avarat näkymät: keittiön ikkunasta näkyy vanhoja suuria vaahteroita ja Sörnäisten vankilan piha.

Mikä Hermannissa on erityistä?

– Pidän Hermannin rosoisuudesta; kaiken ei tarvitse olla niin sliipattua.

– Hermanni oli aikanaan melkoinen hökkelikylä, asunnoissa ei ollut sisävessaa tai juoksevaa vettä. Puutalot olivat huonokuntoisia.

– Alue on nimetty vapaaherra Herman Standertskjöld-Nordenstamin mukaan, joka oli Kumpulan kartanon omistaja 1880-luvulla.

– Vellamonkadun ja Orioninkadun risteyksestä voi hyvin nähdä alueen eri kerrostumat: on viime vuosisadanvaihteen vanhan Hermannin puutaloja, 1950- ja 1960-luvun kerrostaloja sekä 2000-luvulla rakennettua etelä-Hermannia.

– Oma kotitalomme on valmistunut 1958, ja se oli aikanaan kirvesmiesten itselleen rakentama.

– Talossa on aiemmin asunut Klaus Varvikko, Hermanni-Vallila Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja Hermanni-aktiivi, joka oli tärkeässä roolissa Puu-Vallilan suojelemisessa.

Miten päädyit dokumentoimaan kotikulmiasi?

– Haluan omalta osaltani tallentaa Hermannia ja sen kulttuurihistoriaa. Sain idean siitä, että Hyvinkäästä on tehty samantapainen sivusto, joka on aivan mahtava.

– Perustin Hermannikuvia.fi-sivuston maaliskuussa vuonna 2018 ja olen pitänyt sitä nyt kuutisen vuotta. Sivustolla esitellään 130 kohdetta Hermannista tekstein ja valokuvin.

– Hermannikuvia ei ole taideprojekti, se on dokumentaarinen projekti.

– Kuvaan kohteet järjestelmäkameralla eri kuvakulmista ja useampaan eri kertaan.

– Kirjallisia lähteitäni ovat muun muassa vanhat lehtijutut sekä Helsingin kortteleista kertova kirjasarja.

– Aiemmin kuvasin kohteita summittaisesti, mutta nyt olen tulostanut alueesta kartan, ja yritän kuvata sen mukaan. Toisaalta on aina jätettävä tilaa spontaanisuudelle.

Miten ammattisi vaikuttaa tähän projektiin?

– Olen työskennellyt Eläketurvakeskuksessa koko työurani ajan, noin viitisentoista vuotta.

– Toimin tietoasiantuntijana. Tehtäviini kuuluu verkkosivujen hallintaa, sisällöntuotantoa ja kehittämistä, hakukoneoptimointia ja tiedonhankintaa.

– Omaa sivustoani varten teen paljolti samoja asioita.

– Hermannikuvia on saanut aika hyvin kävijöitä – noin 40 000 tähän mennessä. Selkeästi eniten liikennettä on Sörnäisten vankilasta kertovalla sivulla.

– Dokumentoin Hermannia, koska kukaan muu ei tee niin. Somessa on toki paljon kuvia alueelta, mutta somekuvat ovat katoavaisia.

– Tarkoitus on, että sivustolla tulee olemaan pitkä aikajänne. Jo nyt joissain kuvissa näkyy asioita, jotka ovat maisemasta kadonneet.

Mikä on lempipaikkasi Hermannissa?

– Yksi sellainen voisi olla Agroksenmäen puistoalue. Siellä on hauska istuskella.

– Agroksenmäeltä näkyy kauas, aina rakenteilla olevaan Verkkosaareen ja merelle asti.

– Moni ajattelee, että Teurastamon ja Tukkutorin alue kuuluu Kalasatamaan, mutta se on oikeasti Hermannia.

– Harva tietää sitäkään, miten lähellä Hermannia merenranta on vain sata vuotta sitten ollut – vettä on ollut jo nykyisen Kyläsaaren ja Hermannin rantatien kohdalla. Ne ovat kaikki täyttömaalla.

Hermannikuvia.fi

Tietoasiantuntija Kari Lindstedtin hermannikuviin voi tutustua osoitteessa Hermannikuvia.fi. Sivusto esittelee kohteita Helsingin Hermannista tekstein ja valokuvin, joita on jo yli 900. Lindstedt haluaa tallentaa kotikaupunginosansa muutoksen ja suunnittelee siksi sivustoaan pitkällä aikajänteellä.