Eläke alkaa keskimäärin 62,8-vuotiaana

Viime vuonna työeläkkeelle siirryttiin keskimäärin 62,8-vuotiaana. Kuusikymppisiä työkyvyttömyyseläkettä hakeneita on aiempaa enemmän.

Työtä tekevän aktiiviväestön työurat ovat pidentyneet. Varsinkin eläkkeellesiirtymisikä on noussut vauhdilla. Työeläkkeelle siirryttiin viime vuonna keskimäärin 62,8-vuotiaana. Nousua oli edellisvuodesta reilu puoli vuotta.

Suomalaiset pysyvät selvästi aiempaa pidempään työssä, ja tämä on seurausta eläkeikärajan nostamisesta.

Vanhuuseläkkeelle siirtyi viime vuonna noin 40 000 henkilöä, mikä on neljänneksen vähemmän kuin edellisvuonna.

Työkyvyttömyyseläke avuksi

Kaikki eivät kuitenkaan jaksa työuralla samaan tahtiin. Työeläkelaitokset tekivät viime vuonna yli 22 000 työkyvyttömyyseläkeratkaisua ja niissä noin 7 400:ssa kyse oli kuusikymppisen henkilön työkyvyttömyydestä. Eläkeikää lähestyvien ikäryhmässä hakemusratkaisuja tehtiin kahdeksan prosenttia aiempaa enemmän.

Yleisesti ottaen työkyvyttömyystapausten määrä on pysynyt melko tasaisena viime vuosina. Mutta hylkäysten osuus on noussut reippaasti.

Työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylättiin viime vuonna 37 prosenttia. Vielä kymmenen vuotta sitten hylätyksi tuli keskimäärin joka neljäs hakemus.

Työkykyongelmia uran loppupäässä

Kuusikymppisten työkyvyttömyyseläkehakemuksia hylätään vähemmän, noin 15 prosenttia, eli työuran loppupäässä työkykyongelmia ilmenee useammin.

Työkyvyttömyysratkaisujen määrä on kasvanut huomattavasti vuodesta 2017, kun vanhuuseläkeikä alkoi nousta eläkeuudistuksen myötä.

– Kun eläkeikä nousee, lisääntyvät myös kuusikymppisten työkyvyttömyyseläkehakemukset, tilastosuunnittelija Joonas Hautamäki Eläketurvakeskuksesta arvioi.