Pekka Seppänen Työeläke-lehden kolumnistiksi

Mikä sai sinut ryhtymään kolumnistiksi Työeläke-lehteen?

– Kiinnostus! Työeläkejärjestelmä on suomalaisten oman talouden kannalta niin tärkeä kokonaisuus, että kaikkien muidenkin pitäisi olla siitä kiinnostuneita. Vaan eivät taida olla.

Kerrot olevasi riippumaton tarkkailija. Mistä vinkkelistä tarkastelet yhteiskuntaa?

– Minulla on se etu, että virka tai asema ei estä sanomasta mitä ajattelen. Seuraan ihmisten touhuja kuulemma ”huvittuneen hyväntuulisesti”. Toivottavasti se on totta. Turhan usein sorrun todistelemaan, että virallinen totuus on aivan puutaheinää. Olisi kivempaa vain uskoa siihen.

Mistä olet yllättynyt myönteisesti viime aikoina?

– Optimistin elämä on sillä tavoin kurjaa, että liian harvoin yllättyy myönteisesti.

Kerro tärkein kokemus tai oivallus, jonka merkitys elämässäsi on vain vahvistunut?

– Taitaa olla vielä kokematta ja oivaltamatta. Ehkä jonakin päivänä opin tarkastelemaan taloutta ja yhteiskuntaa ainoastaan todellisuuden kautta, ilman rahanlaskennan ja kielikuvien hämäävää ja harhaanjohtavaa vaikutusta.

Mikä tarkoitus työnteolla on elämässäsi ja mikä mukava asia toistuu arjessasi?

– En ole vielä keksinyt mikä työn varsinainen tarkoitus on, jos hengissä pysymistä ja hauskanpitoa ei lasketa. Yksi tarkoitus ainakin on torjua työn tekemättömyydestä aiheutuva huono omatunto ja mainehaitta.

– Nukkumaanmeno ja herääminen ovat molemmat pysyvästi mukavia asioita, ehkä jopa vielä mukavampia kuin musiikki, kirjallisuus, urheilu ja saunominen.

Mihin haluat vaikuttaa kolumneillasi?

– Olisi hienoa, jos saisin lukijan ottamaan asioista itse selvää, ajattelemaan itse ja tekemään johtopäätökset itse. Ja olemaan säikähtämättä, jos tekee eri johtopäätöksen kuin muut. Sekä huomaamaan, että muut eivät ehkä ajatelleet ollenkaan.

Mitä arvostat ihmisissä?

– Toisten huomioon ottamista. Se on aika harvinaista.

Lue Pekka Seppäsen kolumni 1/2024: Torailua on surullista seurata

Pekka Seppänen

Ikä: 63-vuotias
Kotipaikka: Espoo
Ammatti: yrittäjä, palkansaaja, opiskelija
Koulutus: valtiotieteen kandidaatti
Työura: 1980–2010 tutkija, muusikko, sarjakuvantekijä, tiedottaja, tiedotuspäällikkö, toimittaja, päätoimittaja (Talouselämä), johtaja; 2010– yrittäjä, kirjailija, hallitustyöskentelijä: hallituksen puheenjohtaja Patricia Seppälän säätiössä ja Suomen Sinfoniaorkestereissa, aiemmin mm. Gummerus Kustannuksessa, levy-yhtiö Ondinessa ja Urheilun huipulle ry:ssä.