Paalupaikalle kukin ikäluokka vuorollaan

Elinaikakertoimen avulla eläkettä annostellaan niin, että työuran aikana kertynyt eläkepääoma riittää koko loppuelämän ajalle. Elinaikakerroin on eläkejärjestelmän nerokas ruuvi. Sitä voi ajatella myös leikkuriksi tai nopeudenrajoittimeksi autovertausta käyttääksemme.

Autovertauksessa kuvaannollisesti ilmaistuna elinaikakerroin tunnistaa sekä eläkerallin aikaisen ajoradan (syntymävuosiluokan), tankin tilavuuden (työuran aikana hankitun eläkepääoman) että osaa arvioida matkan pituuden (eläkeaika).

Moni meistä haluaa tehdä matkaa autolla ajaessaankin turvallisesti, ja asettaa vakionopeudensäätimen päälle. Näin tankillisella pääsee pitenevän matkan perille asti eikä polttoaine lopu yllättäen kesken matkanteon.

Näin sekä odotettava eläke että eläkeikä joustavat eliniän pidentymisen mukaan. Eläkkeelle siirtymisen hetki loitontuu kauemmaksi, mutta eläke kuitenkin riittää pidemmälle ajalle.

Lähteet: Eläketurvakeskus, Tilastokeskus