Tekniikka mullisti tilastotyön
Tilastosuunnittelijan työ on palveluammatti, kertoo Eläketurvakeskuksesta hiljattain eläkkeelle jäänyt tilastonikkari Heidi Nyman.
Kun Heidi Nyman aloitti Eläketurvakeskuksessa tilastoapulaisena vuonna 1982, ei ollut PC-tietokoneita eikä taitto-ohjelmia.
Tilastopalvelua hoidettiin puhelimen lisäksi kirjeitse ja myöhemmin faksilla, jos sellainen oli kysyjällä käytössä.
– Tekeminen oli niin jäykkää, että sitä on nykyään vaikea käsittää. Meillä oli mappitolkulla liuskoja, joista tarkistettiin tietoja. Muutosten tekeminen tilastoajoihin ja taulukoihin oli kallista.
Käänteentekevä tilasto
Nuori tilastoapulainen pääsi heti uransa alussa mielenkiintoisiin tehtäviin. Suunnitteilla oli tilasto, joka mullistaisi tiedot Suomen eläkkeensaajista.
Tilasto yhdistäisi yksityisen ja julkisen sektorin työeläkealan tiedot ja Kelan eläketiedot. Sovittamalla yhteen tiedot saataisiin ensimmäistä kertaa tietää, kuinka monta eläkkeensaajaa Suomessa on.
– Tämä oli kansainvälisesti harvinaista. Monet maat eivät pysty vieläkään kertomaan tarkasti eläkkeensaajien kokonaismäärää, koska eri toimijoiden tietoja ei ole yhdistetty, kertoo Nyman.
Tilasto Suomen eläkkeensaajista ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1983, ja sisälsi tilastovuoden 1981 tiedot. Siitä lähtien Nyman on ollut mukana julkaisemassa ja kehittämässä Eläketurvakeskuksen tilastoja.
Eniten kysyttiin suomalaisten keskieläkettä
Lisää selkeyttä ja ymmärrystä
Tekniikka muutti tilastotyön totaalisesti Nymanin työuran aikana. Samalla tiedon määrä ja kysyntä ovat kasvaneet valtavasti.
Yksi asia on kuitenkin pysynyt, ja tämä pätee sekä asiakaskohtaamisiin että julkaisuihin: tilastosuunnittelijan työ on palveluammatti.
Työuransa viime vuodet Nyman kehitti käyttäjäystävällisiä e-julkaisuja. Tilastotietokannan kehityksen myötä julkaisuja ei enää tarvitse ladata täyteen taulukoita.
– E-julkaisuissa pyrin panostamaan erityisesti selkeyteen ja luettavuuteen. Graafeja avataan kansantajuisesti ja niistä on suorat linkit tilastotietokantaan. Siellä aihetta voi tutkia syvällisemmin.
Nyman on vastannut tuhansiin tilastokyselyihin uransa aikana. Mikä oli yleisin eläkekysymys, johon vastasit?
– Eniten kysyttiin suomalaisten keskieläkettä. Myös työkyvyttömyyseläkkeiden diagnoosit olivat kestosuosikki.