Eläketurvakeskus 60 vuotta

Jo Eläketurvakeskuksen (ETK) perustamisvuonna 1961 ajatuksena oli tukea hajautetun työeläketurvan toimeenpanoa. Edelleen ETK varmistaa kokonaisuuden toimivuutta tuottamalla alan yhteisiä palveluja. Työeläkealan keskuselin täyttää 5. lokakuuta 60 vuotta.

Alku työeläkelaille (yllä). Palkansaaja- ja työnantajaosapuolet onnistuivat sopimaan erimielisyytensä komiteassa keväällä 1960. Heti saman vuoden syksyllä työeläkekomiteaa johtanut ja työeläketurvan isäksikin kutsuttu filosofian tohtori Teivo Pentikäinen luovutti eläkemietinnön sosiaaliministeri Eeli Erkkilälle. Tämä historiallinen hetki 20.9.1960 oli kuin sinetti lainvalmistelulle ja johti työeläkelakien syntymiseen. ETK:n hallitus kokoontui ensimmäisen kerran 5.10.1961 ja Pentikäisestä tuli puheenjohtaja.

Päätöksentekijöitä alkuvuosilta (yllä). Kokouksissa kahisivat paperit ja tarjoiluna kului tupakkaa ja jaffaa. ETK:n hallituksen kokous 29.12.1967.

Partamuotia ja tiedotusta (oik.). Kourallinen tiedotusosastolaisia huolehti alkuvuosina Eläketurvakeskuksen viestinnästä. Kuvassa vasemmalta Yrjö Larmola, Matti Karjalainen, Elsi-Kaija Lindqvist, Mauri Vanhatalo, Pentti Lahtinen ja Veikko Veräjämäki.

Vahdinvaihto 1974. Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Juhani Salminen (1971–1974) tekee lähtöä Ilmarisen johtoon seuraajansa Matti Uimosen (1974–2001) leikillisesti avustaessa. Salmista edelsivät toimitusjohtajina Markku Kaikkonen (1967-1971) ja Tauno Jylhä (1961–1967). ETK:n johdossa Uimosen jälkeen vaikuttivat Jukka Rantala (2001–2019) ja nykyinen toimitusjohtaja Mikko Kautto vuodesta 2019 lähtien.

Tarkkana kuin porkkana. Alkuaikoina 1970-luvulla Tietokonepalvelu hoiti ETK:n rekistereihin liittyvät tietojenkäsittelytehtävät Kalevankatu 6:ssa sijainneissa toimitiloissa. IBM:n isot koneet olivat käytössä tässä vuonna 1974 taltioidussa kuvassa. Tiedot syötettiin sisään reikäkorteilla, joita lävistettiin suuressa salissa.

Kansainvälisten yhteyksien ja muiden maiden eläkejärjestelmien tuntemus lisää ymmärrystä myös Suomen eläkejärjestelmän piirteistä. Francesco Briganti (vas.), joka oli tuolloin AEIP:n eli Euroopan paritaaristen instituutioiden yhdistyksen johtaja ja Pensions Europen pääsihteeri Matti Leppälä vieraina ETK:n 50-vuotisvastaanotolla 5.10.2011. Toimitusjohtaja, professori Jukka Rantala (kuvassa toinen oikealla) rinnallaan ETK:n silloinen hallituksen puheenjohtaja Leo Suomaa.

Kohtaamisia ja keskusteluja. ETK on vaalinut aina hyviä sidosryhmäsuhteita, myös kansainvälisesti. Pohjoismainen sosiaaliturvakokous järjestettiin 1972 Helsingissä. Vasemmalla tutkimusosaston päällikkö Margaretha Aarnio. Selin kameraan kuvan etuosassa Teuvo Aura.

Kansalaisviestinnässä posti kulki. Kirjeposti 2. luokan postituksena tavoitti suuret massat ennen digitaalista tietojenkäsittelyä ja sähköistä asiointia. Varmista eläkkeesi -kampanja toteutettiin vuonna 1979.

Jazzin tahdissa. Jazziskelmien tahdissa musisoitiin 50-vuotisjuhlassa 2011. Lokakuiseen pimeyteen valoa loi viihdyttävä neljän laulajan kokoonpano. Henkilöstöstä kootussa kvartetissa lauloivat ikivihreitä 60-luvun jazziskelmiä Riitta Korpiluoma (etualalla), taustalla Katri Raatikainen, Kati Kalliomäki ja Johanna Louhimies.

Eläkevaikuttaja. ETK:n hallituksen puheenjohtajana (1994–2010) Kari Puro on ollut toistaiseksi pitkäaikaisin. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönäkin työskennellyt Kari Puro oli merkittävä vaikuttaja vuosikymmenten ajan. Kari Puro ei pitänyt suurta ääntä, vaan nousi matalalla profiilillaan alan arvostetuksi keulakuvaksi. Hän vaikutti eläkeuudistuksiin työmarkkinakeskusjärjestöjen eläkeneuvotteluryhmän puheenjohtajana (1993–2007) ja toimi eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana (1991–2006).