Työeläkkeen vaikea ilosanoma

Tuovi Rautjoki

Kansalaisten eläkeosaamista on jälleen mitattu. Juuri julkaistu tutkimus kertoo, että valtaosa suomalaisista ei tiedä, kuinka paljon maksaa tuloistaan eläkemaksuja.

Onneksi tuloksissa on myös ilouutisia: moni tietää hyvin eläketurvan perusasioita. Yllättäen nuoret kunnostautuvat eläketiedollaan. Voit lukea tutkimuksesta lisää sivulta 14.

Oma eläketurva lasketaan asioihin, jotka jokaisen olisi hyvä tuntea. Tiedon avulla on myös helpompi ymmärtää eläkkeitä koskevaa julkista keskustelua. Eläkeala on kansalaisviestintänsä kanssa samassa veneessä monen yhteiskunnallisen aiheen kanssa: viestintää tehdään, mutta vaikutus tuntuu pieneltä tai ainakin hitaalta. Kansalaisten arki täyttyy muusta ajankohtaisemmasta.

Kansalaisviestintä ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii toistoa ja sinnikästä tekemistä. Mietitään, mistä ja kenelle puhutaan ja muotoillaan asia järkevään ja hauskaankin muotoon. Etsitään kanavat, joihin rahat riittävät, ja laitetaan homma käyntiin. Mitataan tuloksia ja säädetään tarvittaessa tapaa tehdä. Uskalletaan kokeilla uusia asioita ja luopua sellaisesta, mikä ei toimi.

Eläkeviestijöiden puolella ovat työeläkkeen henkilökohtaisuus, eläkeasioiden hoitamisen helppous ja se inhimillinen tosiasia, että raha aina kiinnostaa. Meitä eläkealan toimijoita on myös monta ja voimme yhdistää tässä viestintähaasteessa voimamme – yhdessä tehtynä viesti on vahvempi. Pidetään siis hihat käärittynä ja jatketaan ilosanoman levittämistä.

Aloitin Työeläke-lehden pääkirjoitusten teon vuosi sitten. Työni eläkeviestinnän ja lehden parissa jatkuu, mutta ensi vuonna on aika antaa tilaa myös muille pääkirjoittajille. Samalla lehtemme uudistuu ulkoasultaan ja sisällöltään.

Kiitos tästä vuodesta ja hyvää joulun odotusta!