Eläkeuudistus antoi nuoren paperit

Vuoden 2017 työeläkeuudistus murjoi satojen tuhansien suomalaisten omaa taloutta enemmän kuin mikään muu päätös vuosikymmeniin. Uudistuksesta ei kuitenkaan suuremmin kiistelty, saati sännätty keltaisissa liiveissä kaduille polttamaan autoja.

Aina kun eduskunta on kiristänyt bensaveroa muutamalla sentillä, kansalaiset ovat suuttuneet. Mutta työeläkeuudistajat saivat kaikessa rauhassa nostaa eläkeikää ja viedä tulevilta eläkeläisiltä jopa kymppitonneja. Esimerkiksi vuosina 1962–1964 syntyneiltä parin tuhannen euron työeläkkeen kokoon kursineilta lähti melkein 50 000 euroa.

Ilman vuoden 2017 eläkeuudistusta olisin itsekin jo eläkkeellä. Eläkeikäni ei tosin vaikuta millään tavalla työntekooni, mutta tuloihini se vaikuttaa. Eläkeuudistus saattoi olla työeläkejärjestelmän näkökulmasta onnistunut, mutta tällaisten pienten eläkkeensaajien näkökulmasta se oli aivan epäonnistunut.

On silti pakko myöntää, että eläkeuudistuksessa on myös eläkkeensaajan kannalta hyviä puolia. Kun eläkeikä loittonee, työtuloista jää suurempi osa puhtaana käteen, koska ei ole työeläkettä häiritsemässä ja nostamassa veroprosenttia.

En tiedä miltä tuntuu olla eläkeläinen, mutta kuvittelisin, että se tuntuu vanhalta. Mutta nyt, kiitos eläkeuudistuksen, eläkeikä häämöttää vasta tulevaisuudessa. Olo on keväinen ja raikas.

Kiitos eläkeuudistuksen,
olo on keväinen ja raikas.

Kymmenistä tuhansista suomalaisista olisi tänä vuonna tullut eläkeläisiä, mutta eläkeuudistus antoi heille nuoren paperit. Ilmaisesta nuoruuden jatkoajasta nauttivat muun muassa Eva Biaudet, Jyri Häkämies, Joel Hallikainen, Edu Kettunen, Sonja Lumme, Kati Outinen, Maukka Perusjätkä, Ressu Redford, Juha Sipilä, Ruben Stiller, Pekka Toveri, Kirsi Varhila, Ville Virtanen ja Kjell Westö.

Nämä vuonna 1961 syntyneet vaikuttavat kaikin puolin tarmokkailta työihmisiltä. Ellei eläkeuudistus olisi tullut väliin, he olisivat tänä vuonna jo kumaraisia eläkeläisiä. Silloinen pääministeri Juha Sipilä ja nimilistan kaksi ensimmäistä saavat kiittää myös itseään, sillä he olivat eduskunnassa asiasta päättämässä.

Seuraava suuri eläkeuudistus muhii jo. Lienee lapsellisen hyväuskoista kuvitella, että se herättäisi yhtään enemmän keskustelua kuin edellinenkään.

Paljon parempi veikkaus on, että tämäkin eläkeuudistus vierailee kukkarollasi ja pidentää nuoruuttasi, mutta et ole siitä moksiskaan.

Kolumnisti Pekka Seppänen on riippumaton talouden tarkkailija.