Eläkkeet mukaan tulorekisteriin

Pian myös työeläkevakuuttajat ilmoittavat maksamansa eläke-etuudet tulorekisteriin. Testaukset ovat loppusuoralla.

Työeläkevakuuttajat ilmoittavat jatkossa maksamansa eläkkeet ja muut etuustiedot tulorekisteriin. Eläkealan etuustyöryhmää johtava osastonjohtaja Tarja Lamminmäki Ilmarisesta kertoo, että loppuvuonna riittää kiireitä. Tulorekisteri on pyytänyt kaikilta sidosryhmiltä säännöllisesti valmiusarvioita töiden etenemisestä.

– Testejä on paljon käynnissä. Niissä katsotaan etuustietojen ilmoittamista ja muiden ilmoittajien tietojen käyttöä. Verottajan kanssa testataan erikseen, miten se poimii ennakkoverojen määräämiseen tarvittavat tiedot, Lamminmäki sanoo.

Täsmäytykset työllistävät

Eläkevakuuttajat ilmoittavat kukin itse omat etuustietonsa ja rakentavat tarvittaessa omia automaattisia täsmäytysratkaisujaan. Näin tarkistaen varmistetaan, että tulorekisteriin ilmoitettavat tiedot (eurot ja kappalemäärät) ovat oikein eli samat kuin tulorekisterin paluusanomassa.

– Tietojen täsmäytysrutiinien on oltava kunnossa. Tiedot vaikuttavat suoraan ennakkoverotukseen ja muiden etuustiedon käyttäjien toimintaan, Lamminmäki korostaa.

Eläkealalla tulorekisterin tekniset ratkaisut etuusasioissa eroavat palkkatiedoista. Palkkatiedot tulevat työnantajilta Arekin kautta eläkevakuuttajille, etuudet taas ovat kunkin vakuuttajan ”oma väylä” tulorekisteriin.

Lamminmäen mukaan vakuuttajien on itse hoidettava etuustiedot ja -järjestelmät kuntoon, vaikka etuustyöryhmä yhdessä käykin asioita läpi. Etuuksien ilmoittaminen tuo alalle jonkin verran lisätyötä.

Kohti reaaliaikaista verotusta

Tulorekisteristä on hyötyä viranomaisille ja etuuksien saajille, sillä tieto on ajantasaista ja 24/7 saatavilla. Nykyisin jokainen eläkelaitos laskee ja tilittää etuuksista ennakkoverot, jatkossa verottaja laskee ne suoraan tulorekisteriin tehdyistä ilmoituksista.

– Alkavan vuoden alussa maksetaan vuoden ensimmäiset eläkkeet 4. tammikuuta. Sen jälkeen sekä palkka- että etuustiedot ovat lähes reaaliajassa tulorekisterissä, Lamminmäki kertoo.

Eläkkeensaajillekin tämä on askel kohti reaaliaikaista verotusta, kun verottaja voi tulevaisuudessa lähettää muutosverokortteja tiheämmin etuuksien maksajille.