– Vapaa-ajalla olen hurahtanut podcasteihin. Kuuntelen paljon itsensä kehittämiseen liittyviä ohjelmia koiran kanssa ulkoillessani ja mietin, miten voisin hyödyntää muiden ideoita ja kokemuksia omassa työssäni, Marina Sirola kertoo.

Marina luo polkuja tiedon äärelle

Eläkekouluttaja Marina Sirola nauttii saadessaan oikoa eläkkeisiin kytkeytyneitä virheellisiä uskomuksia. Parasta työssä on, kun kuulijan kasvoille syttyy ”nyt ymmärsin” -ilme.

Ovatko eläkeasiat vaikeita?

– Lakiuudistukset ja niistä kouluttaminen ei ole vaikeaa. Eläkkeiden laskenta on jo kimurantimpaa, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) eläkekouluttamisen konkari Marina Sirola.

– Laajoista koulutuskokonaisuuksista on viime vuosina siirrytty lyhyisiin jopa tietoiskutyyppisiin koulutuksiin, joissa pureskellaan yksi asia kerralla. Koko eläkejärjestelmää ja sen yksityiskohtia ei siis tarvitse nielaista yhdellä suupalalla. Sellainenkin kurssi meillä kyllä on tarjolla.

– Koulutuksen pirstaloitumisen rinnalle on tärkeää löytää oma polku oppimiselle eli suunnitella mitä kannattaa opiskella nyt ja mitä seuraavaksi. Sen tukeminen on keskeinen osa työtäni.

Miten päädyit eläkekouluttajaksi?

– Olen ollut ETK:ssa aina. Aloitin vuonna 1984 selvittelemällä työeläkeotteilta puuttuneita työsuhteita. Sen jälkeen toimin lakiosastolla osastosihteerinä.

– Koulutuksen pariin siirryin 1990-luvulla, ja vuonna 2002 minusta tuli eläkekouluttaja. Merkittävä osa työstäni on ETK:n järjestämän koulutuksen suunnittelua, niin talon oman väen kuin ulkopuolistenkin. Suoraan työeläkkeiden parissa työskentelevien lisäksi tarjoamme koulutusta esimerkiksi sosiaalityöntekijöille ja HR-asiantuntijoille.

– Osallistun myös Työeläkepäivän ja muiden koulutustilaisuuksien järjestelyihin ja koulutan itse.

– Välillä koulutus siirtyi HR-osastolle ja minä sen mukana, mutta nyt koulutus on palannut takaisin lakiosastolle. Koska työni punainen lanka ovat pitkälti lakimuutokset ja -uudistukset, tykkään olla lakiasioiden ytimessä.

Mikä työssäsi innostaa?

– Tiedolla valaistumisen näkee ihmisestä! Parasta on, kun huomaa kuulijan kasvoilla nyt ymmärsin -ilmeen.

– On myös palkitsevaa päästä ampumaan alas vääriä uskomuksia. Esimerkiksi moni nuori pelkää, että eläkeikä nousee niin korkeaksi, ettei hänellä ole mitään toiveita päästä terveenä eläkkeelle. Silloin voi näyttää laskelmat eliniän odotuksista.

– Nuoria yrittäjiä ja työelämästä vapaaehtoisesti jättäytyneitä downshiftaajia on hyödyllistä päästä muistuttamaan siitä, että vanhuus kohtaa meidät kaikki ja että YEL vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin eläkkeeseen.

Miten kouluttaudut itse?

– Eläkeasioihin saan hyvän koulutuksen talon puolesta. Koulutuksia järjestäessäni olen aina pyrkinyt kuuntelemaan myös itse luennot ja oppinut niistä samalla.

– Webinaarien ja uusien verkko-oppimisympäristöjen haltuunotto on vaatinut sekä tekniikan opettelua että omien asenteiden tarkistamista. Kohtaamisten järjestäminen verkossa tuntui aluksi kovin vaikealta, mutta pian opin, että tunnelmaan pystyy vaikuttamaan paljon jo pelkällä äänenkäytöllä. Ja onhan verkkokoulutuksella todella paljon hyviä ominaisuuksia. Uskoni yhteisiin samassa tilassa tapahtuviin kohtaamisiin ei silti ole horjunut.

– Saan virtaa myös sienestämisestä ja isoäidin tehtävistä. Sienestäessä kuuntelen vain metsän ääniä.

Miten koulutus on muuttunut?

– Se on muuttunut oman työurani aikana paljon. Oppiminen on siirtynyt luokkahuoneista ja seminaaritiloista työpisteille. Samalla laajat kokonaisuudet on pilkottu pienemmiksi paketeiksi. Paljon voi opiskella itsenäisesti, ja sitä työelämässä myös edellytetään.

– Faktojen opiskelu ei kuitenkaan riitä, vaan opittuja asioita on päästävä puntaroimaan kollegoiden kanssa. Näen, että tämä on Työeläkepäivänkin keskeinen tavoite. Haluamme saada osallistujat tapaamaan monipuolisesti muita alalla toimivia, herättää silmiä avaavia keskusteluita ja tarjota mahdollisuuksia vahvistaa omia näkemyksiä työeläkkeiden ja yhteiskunnan muutoksista.

Työeläkepäivä

Työeläkepäivä, työeläkealan suurtapahtuma, näki päivänvalon jo 1960-luvulla. Vuosittainen kokoontuminen siitä tuli 1970-luvun alkupuolella. Kaksipäiväinen tapahtuma on tiivistynyt puolipäiväiseksi, mutta muuten kokonaisuutta on päivitetty maltillisesti. Aloitus on kaikille yhteinen, jonka jälkeen voi valita itseä kiinnostavimmat osiot. Päivän lopuksi vaihdetaan ajatuksia ja oivalluksia.

Tänä syksynä Työeläkepäivä pidetään 22.11. Helsingin Katajanokalla Marina Congress Centerissä.

Etk.fi/tyoelakepaiva