Sosiaalipolitiikasta – ja vähän Turustakin 

Mikä yhdistää lamanjälkeistä Suomea, äitejä ja Turkua? Vastaus löytyy Milla Salinin sosiaalipolitiikkaan kietoutuvista kirjavalinnoista.

Laman kurittama hyvinvointivaltio

Suunnanmuutos teki suuren vaikutuksen 2000-luvun alussa nuoreen sosiaalipolitiikan opiskelijaan ja vahvisti käsitystäni siitä, että olen opiskelemassa itselleni oikeaa alaa.

Hyvinvointivaltion muutoksesta sekä siirtymisestä laajentamisen kaudesta karsinnan aikaan on kirjoitettu lukuisia teoksia. Oma suosikkini tässä genressä on kuitenkin tämä Raija Julkusen teos, jossa kuvataan poikkeuksellisen kiehtovasti ja ymmärrettävästi sitä ideologista muutosta, jonka kouriin suomalainen hyvinvointivaltio joutui 1990-luvun laman seurauksena.

Raija Julkunen: Suunnanmuutos. 1990-luvun sosiaalipoliittinen reformi Suomessa. Vastapaino 2001


Äidit työssä tutkijan silmin

Väitöskirjassani tutkin äitien työaikamalleja 22 Euroopan maassa. Jane Lewisin teoksella oli itselleni hyvin merkittävä rooli sen ymmärtämisessä, kuinka moniulotteisesta asiasta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa ja äitien työssäkäynnissä on kyse. Lisäksi se auttoi ymmärtämään, mikä on sosiaalipolitiikan rooli näihin liittyen.

Jane Lewis on yksi uraauurtavista työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen tutkijoista. Vaikka Lewisin teos on jo yli 10 vuotta vanha, eivät siinä käsitellyt haasteet esimerkiksi äitien työssäkäynnin suhteen ole juurikaan muuttuneet.

Jane Lewis: Work-family balance, gender and policy. Edward Elgar 2009.


Atwood kolahti ja koukutti

Kirja – kuten HBO:n kirjan pohjalta tekemä sarjakin – on aihepiiriltään ahdistava, mutta samalla äärimmäisen koukuttava. Luin kirjan lähes yhdeltä istumalta.

Margaret Atwoodin klassikkoteos Orjattaresi kuuluu myös niihin kirjoihin, jotka pyörivät ajatuksissa silloinkin, kun et kirjaa ole lukemassa.

Tutkimusintressieni kautta teoksessa huomio kiinnittyi naisen eri asemiin ja niiden kuvauksiin dystooppisessa yhteiskunnassa. Kirja on erinomainen kuvaus siitä, mitä modernissakin yhteiskunnassa voi pahimmillaan tapahtua.

Margaret Atwood: Orjattaresi. Tammi 2017.


Hot dog kuuluu kesään

Kesälomaperinteisiini kuuluu uuden Vares-kirjan lukeminen. En yleensä lue dekkareita, mutta Varekset ovat poikkeus.

Reijo Mäen dekkareiden parasta antia ovat lennokkaat – joskin kärjistetyt – kuvaukset turkulaisista lähiöistä ja asuinalueista. Koko ikäni Turussa asuneena olen ehtinyt itsekin asua niistä useammassa. Ja löytyyhän lähiö- ja asuinaluekuvauksista myös vahva sosiaalipoliittinen näkökulma.

Olisin voinut valita minkä tahansa Vareksen, mutta päädyin Hot dogiin, koska sen tapahtumat sijoittuvat kesäiseen Turkuun.

Reijo Mäki: Vares. Hot dog. Otava 2016.

Milla Salin

  • Ikä: 43-vuotias
  • Koulutus: Valtiotieteiden tohtori
  • Työ: Sosiaalipolitiikan yliopistonlehtori, Turun yliopisto
  • Lähellä sydäntä: perhe ja ystävät, matkailu, lenkkeily, hyvä ruoka ja juoma
  • Kirja, jonka aion lukea seuraavaksi: joululahjaksi saadut, mutta ajanpuutteessa lukematta jääneet Pajtim Statovcin Bolla sekä Sofi Oksasen Koirapuisto.