Päätökset vaativat rohkeutta

Tuovi Rautjoki

Tämä kevät on ollut täynnä politiikkaa, puheita ja päätöksiä. Tätä kirjoittaessani Säätytalolla ovat käynnissä hallitusneuvottelut, joista on veikattu vaikeita. Hankalimmat päätökset uusi hallitus taitaa kuitenkin saada pöydälleen vasta myöhemmin.

Myös me kansalaiset olemme tehneet poliittisia päätöksiä: Olemme päättäneet, äänestämmekö vaaleissa ja jos, niin ketä tai mitä puoluetta. Lopputuloksena on valittu kaksisataa päätöksentekijää edustamaan meitä.

Päätökset ovat läsnä elämässä myös muutoin: Teemme jatkuvasti isoja ja pieniä päätöksiä töissä ja vapaa-ajalla. Se, millaista elämää elämme juuri nyt, on osin aiemmin tekemiemme päätösten seurausta. Tämä hetki on joskus ollut avoin tulevaisuus, johon olemme valinnoillamme vaikuttaneet.

Kun aiempia päätöksiä peilaa nykyhetkestä käsin, huomaa vaikeuden arvottaa valintojaan. Aiemmin huonolta tuntunut päätös onkin voinut saada myöhemmin hyviä seurauksia tai päinvastoin. Päätöksenteon vaikeutta helpottaakin ajatus siitä, että tulevaisuus on epävarma. Voimme yrittää vaikuttaa siihen, mutta se ei ole täysin hallittavissa.

Tämä hetki on ollut avoin tulevaisuus.

Miten sitten voisimme helpottaa päätöksenteon tuskaa vaikeissa valintatilanteissa ja tehdä harkittuja ja mahdollisimman hyviä päätöksiä? Päätösten pelkäämisen ytimessä asuu pelko virheistä. Meidän kannattaa luopua mustavalkoisista oikean ja väärän väreistä, ja nähdä valintamme eri sävyjen jatkumona, jota voimme muokata ajan mittaan. Joskus myös päätös olla päättämättä mitään on perusteltu, joka antaa tilaa uusien ja parempien vaihtoehtojen ilmaantumiselle.

Päätöksentekoa ei kuitenkaan pitäisi pelätä tai vältellä ristiriitojen, vaivan tai vastuun vuoksi.

Hyviä päätöksiä ajatellaan usein järkeen perustuvina. Todellisuudessa kaikki päätöksemme ovat myös tunnepäätöksiä, koska emme pysty erottamaan tunteita päätöksenteosta. Voimme kuitenkin pohtia eri vaihtoehtojen seurauksia ja mahdollisuuksia, lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä.

Harkinta on aina hyväksi ja aika myös – parhaat päätökset syntyvät harvoin kiireessä. Usein mahdollisuus antaa asian levätä jonkin aikaa tuo ratkaisun tullessaan.

Harkittuja päätöksiä ja valoisaa kesää!

Tuovi Rautjoki
viestintäjohtaja
Eläketurvakeskus
@TuoviRautjoki