Luottamus syntyy osallisuudesta

Eläkeuudistuksesta syntyi sopu. Uudistus painottui rahoituksen vahvistamiseen, ja uuden inflaatiovakauttajan rooli nähtiin pieneksi. Kansalaiskeskustelu jäi vähäiseksi uudistuksen teknisen sisällön vuoksi, mutta nuoret osallistuivat kuitenkin ilahduttavasti keskusteluun Allianssin välityksellä.
Uudistus sai nuorilta ruusuja ja risuja. Kiitosta tuli nuorten ehdotusten huomioimisesta ja risuja siitä, että nuoret eivät olleet mukana neuvottelupöydissä. Myös rohkeutta ja tulevaisuuteen katsomista olisi toivottu enemmän.
Nuorten luottamusta eläketurvaan ja yhteiskuntaan on tutkittu paljon viime aikoina. EVAn tutkimuksessa suurin osa ei luottanut eläkejärjestelmän kestävyyteen. E2 Tutkimus, Miina Sillanpään säätiö ja TELA julkistivat sukupolvibarometrin, jonka mukaan nuoret kokevat olevansa sivussa demokratian, työelämän ja palvelujen kehittämisestä. Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa tuli esiin, että eläkeasioiden tuntemisella ja luottamuksella eläketurvaan on vain heikko yhteys.
Nuorten osa ei ole nykypäivänä helppo: valmista elämän käsikirjoitusta ei enää ole, ja hyvinvointivaltion koneisto yskii. Tätä aikaa leimaavat ilmastonmuutos, sodat ja kriisit, kestävyysvaje ja työelämän murros. Kaikki tämä tulee näkyväksi ja lähelle somessa ja mediassa aivan eri tavoin kuin aiemmin.
Nuoret elävät myös senioreiden Suomessa. Päättäjissä on vähän nuoria, ja nuoren päättäjän ja suurimman äänestäjäryhmän arvot eroavat toisistaan. Eroja löytyy toisaalta myös sukupolvien sisältä. Suomi on pitkä maa, jossa jo pelkästään asuinalueet luovat eroja arvojen välille.
Havainto siitä, että tieto ei lisää luottamusta, kertoo paljon omasta ajastamme. Toisaalta luottamus onkin enemmän tunnetta ja uskoa, kuin tietoa. Miten sitten voisimme vahvistaa nuorten tulevaisuudenuskoa?
Luottamuksen rakentaminen on tekoja.
Nuorten luottamusta rakentaa osallistuminen julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon, kuulluksi tuleminen, vaikuttaminen ja arvostuksen kokeminen. Näitä voimme tukea työeläkealalla, työpaikoillamme ja muissa verkostoissamme. Luottamuksen rakentaminen on ennen kaikkea tekoja, ja pienetkin askeleet oikeaan suuntaan ovat tärkeitä.
Päivitetty eläkejärjestelmä on jo 65-vuotias, ja Työeläke-lehtikin saavuttaa tänä vuonna 60 vuoden iän. Juhlavuosi näkyy erityisesti lokakuun juhlanumerossamme. Kiitos tähänastisesta matkasta kaikille lukijoillemme!
Tuovi Rautjoki
viestintäjohtaja
Eläketurvakeskus
@TuoviRautjoki