Suomen eläketurva ylsi kärkiviisikkoon

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui viidenneksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Suomen kokonaispisteet paranivat ja sijoitus nousi kaksi sijaa.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin jo toistamiseen Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat Hollanti ja Tanska, jotka ovat menestyneet vertailussa vuosikausia.

Kärkimaiden osalta muutokset olivat marginaalisia edelliseen vertailuun verrattuna. Suomi hyötyi kärkimaista eniten laskentatavan muutoksesta ja nousi takaisin kärkiviisikkoon. Vertailun uudistettu pistelasku painottaa aiempaa enemmän vahvan ansiosidonnaisen eläketurvan maita.

Pohjoismaat näyttävät vakiinnuttaneen paikkansa vertailun kärkikymmenikössä.

– Tanska ja Islanti ovat omassa luokassaan järjestelmän kestävyydessä. Sen jälkeen melko tasaisina tulevat Suomi, Ruotsi ja Norja, kertoo kehityspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.

Hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä jälleen parhaimmat pisteet.

Vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Hallinto luotettava ja läpinäkyvä

Suomi sai jo yhdeksättä kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä eläkeoikeuden jakamisen.

Mercer CFA Institute Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Vertailun 44 maata kattavat yhteensä yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan.

Mercer-vertailun TOP5-maat

Sijoitus ja maa Eläkkeiden riittävyys, sijoitus Järjestelmän kestävyys, sijoitus Hallinnon luotettavuus, sijoitus
1. Islanti (84,7) 1. (85,8) 1. (83,8) 7. (84,4)
2. Hollanti (84,6) 3. (84,9) 3. (81,9) 3. (87,8)
3. Tanska (82,0) 6. (81,4) 2. (82,5) 12. (82,1)
4. Israel (79,8) 15. (75,7) 4. (81,9) 9. (83,2)
5. Suomi (77,2) 11. (77,5) 10. (65,3) 1. (93,3)

Lähde: Mercer CFA Institute Global Pension Index