Nainen ja kolme koiraa kuvattuna luonnossa, peltoa ja metsää taustalla.
Hanna Pratsch kouluttaa kultaisianoutajia ja nauttii seurallisista aamulenkeistä säällä kuin säällä. Kuvassa vasemmalla erinomainen noutaja ja jäljestäjä Zody, keskellä nuorin ja energisin Cody ja oikealla jo eläkeikäinen Ludi.

Kouluttaminen palkitsee

Työn vastapainona Apteekkien Eläkekassan hyvinvointi- ja HR-päällikkö Hanna Pratsch nauttii koirien kanssa touhuamisesta ja erityisesti niiden kouluttamisesta. Kultainennoutaja on innokas oppija.

Missä vaiheessa koirat tulivat elämääsi?

– Sain ensimmäisen oman koiran 11-vuotiaana. Se oli dalmatialainen. Ensimmäisen kultaisen noutajan hankin noin kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1983. Kun toisella kultaisella noutajallamme oli metsästystaipumuksia, Helsingin kantakaupungissa varttunut mieheni halusi aloittaa metsästysharrastuksen. Suoritin itsekin tuolloin metsästäjäntutkinnon. Nyt meillä on kolme eri ikäistä ja luonteista kultaistanoutajaa.

– Kultaisetnoutajat jaetaan näyttelylinjaan ja metsästyslinjaan. Vaikka meidän koiramme ovat näyttelylinjaa ja siten hieman rauhallisempaa sorttia, ne ovat myös erinomaisia noutajia metsällä. Niiden jäljiltä maastoon ei jää yhtään ammuttua lintua. Koiristamme Zody on käynyt jahdeissa ja auttamassa metsästysporukkaa, joilla ei ole omaa koiraa.

– Olemme kouluttaneet koiramme myös jäljestämään, eli ne löytävät maastosta esimerkiksi autokolarissa haavoittuneen hirven.

Mikä koiran kouluttamisessa innostaa?

– Kouluttaminen on hyvin hauskaa ja palkitsevaa. Tottelevaisuuskoulutus aloitetaan jo pentuna. Sen jälkeen harjoitellaan riistan noutamista. Noudettavaksi käyvät hanskat tai oikeastaan mikä tahansa, sillä noutaja rakastaa kantamista ja noutamista.

– On tärkeää opettaa koira tottelemaan myös käsimerkkejä ja pilliä. Vaikka noutajat on jalostettu metsästyskoiriksi, kouluttamattomasta koirasta ei ole metsällä hyötyä. Se ehkä osaa hakea sorsan tai fasaanin, mutta tuskin tuo sitä omistajalleen.

– Koirat todella rakastavat treenaamista. Minun tarvitsee ottaa vain pilli kaulaan ja suunnata autolle, niin kaverit jo hyppivät innosta. Kimppatreeneissä neuvomme toisiamme. Onnistuminen palkitsee, ja on tietenkin hurjan hauskaa, että itsellä on koira, joka tottelee.

Mitä harrastus on antanut sinulle?

– Harrastus on tuonut paljon uusia ystäviä. Se on myös opettanut aikatauluttamista. Koirat vaativat pari pitkähköä lenkkiä päivittäin, ja koulutuksessa menee useampi tunti. Myös lomien suunnittelussa on otettava koirat huomioon.

– Koirien kanssa touhuaminen tuo tietenkin päivään luontaisesti liikuntaa ja auttaa nollaamaan ajatukset. Aamulenkillä saatan ajatella työasioita tai kuunnella lintujen ääniä, mutta koulutustilanteessa ei voi ajatella mitään muuta kuin sitä, mitä on tekemässä.

– Nautin suuresti aamulenkeistä koirien kanssa, aina. Suoraan pihaltamme alkavat hienot ulkoilumaastot kallioineen ja hevospolkuineen. Syksyllä ja sydäntalvella käytän suunnistajan otsalamppua.

Onko harrastus tuonut uusia näkökulmia työelämään?

– Työssäni vastaan Suomen vanhimman eläkelaitoksen Apteekkien Eläkekassan henkilöstöasioista ja Eläkekassassa vakuutettujen työkyky- ja työhyvinvointiasioista. Aloitin tehtävässä vasta viime syksynä, mutta olen koko työurani työterveyshoitajan tehtävistä alkaen edistänyt työturvallisuutta ja työhyvinvointia.

– Harrastukseni on hyvä esimerkki siitä, miten täysin erilaisessa ympäristössä tapahtuva harrastus tuo vastapainoa työlle. Uskon, että luonnossa liikkuminen tavalla tai toisella lisää jokaisen hyvinvointia. Monelle metsästäjällekin harrastuksen suola on luonto eikä ammuttujen kanalintujen määrä. Itse keskityn metsällä koiriin.

– Jos työstä ja harrastuksestani pitäisi löytää jotain yhteistä, niin se on kouluttaminen. Kaikessa kouluttamisessa on tärkeää määrätietoisuus ja tavoitteellisuus.

Mieleenpainuvin koiramuistosi?

– Ehkä mieleenpainuvin muistoni on toisen kultaiseni Buddyn onnistuminen kokeessa, jossa piti noutaa ja palauttaa saalis vesialueen toiselta puolelta. Koira lähti noutamaan urheasti tuulisen lahdenpoukaman yli mutta palasi kiertämällä rantoja pitkin. Tuomari jo puisteli päätään, kunnes Buddy ilmestyi odottamattoman nopeasti paikalle saalis suussaan ja kuittasi kokeesta täydet pisteet.

– Se tiesi mitä teki.

Kultainennoutaja on jäljestämisen mestari

Kultainennoutaja tulee Englannin ja Skotlannin rajaseuduilta. Rodunomaisia lajeja ovat käytännön metsästys ja metsästyskokeet.

Lisäksi kultainennoutaja soveltuu hyvin jäljestämiseen ja pelastuskoiraksi etsimään esimerkiksi raunioihin jääneitä ihmisiä.

Suomessa riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä Suurriistavirka-apu (SRVA) välittää poliisille metsästäjien apua esimerkiksi liikenteessä vahingoittuneen hirven löytämiseksi.