Nainen ja kolme koiraa luonnossa, taustalla peltoa ja haapapuiden runkoja.
Hanna Pratsch skolar golden retrievrar och njuter av att gå ut med dem varje morgon i ur och skur. På bilden fr.v. den utmärkta apportören och spårhunden Zody, den yngsta och mest energiska Cody och den redan pensionerade Ludi.

Träning är belönande

Hanna Pratsch, arbetsvälmående- och HR-chef på Apotekens Pensionskassa, njuter av att syssla med sina hundar och speciellt av att skola dem. Golden retrievern är ivrig på att lära sig nytt.

I vilket skede kom hundarna in i ditt liv?i?

– Jag fick min första hund som 11-åring. Det var en dalmatiner. Min första golden retriever skaffade jag ungefär tio år senare, år 1983. När vår andra golden retriever visade fallenhet för jakt ville min man som vuxit upp i Helsingfors innerstad börja med jakt som hobby. Då tog även jag jägarexamen. Nu har vi tre golden retrievrar i olika åldrar och med olika karaktärer.

– Golden retrievrarna delas upp i utställningshundar och jakthundar. Även om våra hundar hör till utställningsgrenen och således är en lite lugnare sort, är de också utmärkta apportörer i skogen. Efter dem ligger inga skjutna fåglar kvar i terrängen. Av våra hundar har Zody deltagit i jakter och hjälpt jaktlag som inte har egen hund.

– Vi har skolat våra hundar till att också kunna spåra, de kan alltså exempelvis spåra upp älgar som skadats i en trafikolycka.

Vad är inspirerande i skolningen av hundar?

– Skolning är mycket roligt och belönande. Lydnadsträningen inleds redan när hunden är valp. Efter det övar man hämtning av vilt. Man kan göra det genom att låta hunden hämta handskar eller egentligen vad som helst, eftersom retrievern älskar att bära och hämta.

– Det är viktigt att lära hunden att lyda även handsignaler och visselpipa. Även om retrievern är förädlad till en jakthund, har man ingen nytta av en oskolad hund i skogen. Den kan kanske hämta en and eller en fasan men för den knappast till sin ägare.

– Träning är verkligen något hundar gillar. Jag behöver bara lägga visselpipan runt nacken och gå mot bilen så hoppar hundarna redan runt av iver. I träningspass med andra delar vi med oss av råd. Det känns bra att lyckas, och så är det förstås hemskt roligt att ha en hund som lyder.

Vad har hobbyn gett dig?

– Jag har fått många nya vänner. Den har också lärt mig att planera min tid. Hundarna kräver långa promenader varje dag och till skolningen går det åt många timmar. Även vid planeringen av semestrar tas hundarna i beaktande.

– Att hålla på med hundar ger förstås naturlig motion varje dag och hjälper att stilla tankarna. Under morgonpromenaderna kan det hända att jag tänker på jobbsaker eller lyssnar på fåglarna, men i en skolningssituation kan jag inte tänka på något annat än vad jag håller på och gör.

– Jag njuter enormt av morgonpromenaderna med hundarna, alltid. Direkt från vår gård börjar fin promenadmark med klippor och häststråk. På hösten och midvintern använder jag en pannlampa för orienterare.

Har hobbyn gett dig nya synvinklar på arbetslivet??

– I mitt arbete ansvarar jag för personalärenden vid Finlands äldsta pensionsanstalt, Apotekens Pensionskassa, och för de försäkrades ärenden kring arbetsförmåga och arbetshälsa vid Pensionskassan. Jag inledde mitt arbete först senaste höst, men jag har under hela mitt arbetsliv i rollen som företagshälsovårdare främjat arbetssäkerhet och arbetshälsa.

– Min hobby är ett gott exempel på hur en hobby i en helt annan miljö ger motvikt till arbetet. Jag tror att rörelse på ett eller annat sätt ute i naturen ökar på var och ens välbefinnande. Även för många jägare är hobbyns krydda naturen och inte antalet nedskjutna fåglar. Själv fokuserar jag på hundarna när jag är i skogen.

– Om jag ska hitta något gemensamt mellan mitt jobb och min hobby, så är det att lära ut. I alla inlärningssituationer är det viktigt med målmedvetenhet.

Ett oförglömligt minne med hundarna?

– Kanske det mest oförglömliga minnet är när min andra golden Buddy lyckades i ett prov där man skulle hämta ett byte från andra sidan av ett vattenområde. Hunden sprang tappert iväg över en blåsig vik men kom tillbaka genom att följa strandkanten. Domaren skakade redan på huvudet när Buddy oväntat snabbt var tillbaka med bytet i munnen och fick fulla poäng för provet.

– Den visste vad den gjorde.

Golden retriever

Golden retrievern kommer från gränstrakten mellan England och Skottland. Typiska aktiviteter för rasen är praktisk jakt och jaktprov. Dessutom passar golden retrievern bra för spårning och som räddningshund till exempel för att leta efter människor som begravts i rasmassor. Storviltsassistansen (SRVA) som upprätthålls av Finlands viltcentral förmedlar hjälp av jägare till polisen för att till exempel hitta en älg som skadats i trafiken.

Eftersom golden retrievern till sitt lynne är mycket glad, öppen och vänlig passar den också bra som familjehund.

Källor: Finlands Retrieverorganisation och Finlands viltcentral.