Tilannekuva kunniakirjan ojentamisesta. Kuvassa mies ojentaa kunniakirjan Noora Alleniukselle ja Tiina Ahoselle.a
Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Tiina Ahonen (vas.) ja yksikön päällikkö Noora Allenius vastaanottivat ISSAn myöntämän kunniamaininnan 2. toukokuuta Tallinnassa pidetyssä palkintogaalassa.

Eläketurvakeskukselle ISSA:n Good Practice -palkinto

Eläketurvakeskus (ETK) on saanut kansainvälisen ISSA-palkinnon työnantaja-asiakkaiden palvelusta kansainvälisissä vakuuttamistilanteissa.

ETK osallistui kilpailuun verkkopalvelullaan, jonka avulla työnantaja voi varmistaa, että sosiaalivakuutusmaksut ovat maksettu oikeaan maahan sekä oikein ja ajallaan.

Tämä Euroopan alueen The Good Practice -kilpailussa palkittu palvelu korvaa työnantajien käyttämiä konsultaatiopalveluja sekä vähentää suoran asiakaspalvelun tarvetta.

– Verkkopalvelumme kokoaa sosiaalivakuuttamisen keskeiset ohjeet työnantajille yhteen paikkaan. Tämä helpottaa ja säästää työnantajien ja viranomaisten hallinnollista työtä, kertoo erityisasiantuntija Tiina Ahonen Eläketurvakeskuksen ulkomaanpalveluista.

Palkinto tuli kategoriassa, jossa painotetaan kehitystyötä sekä sosiaalimaksujen kattavuuden että palvelujen viestinnän osalta.

Palvelu kasvavaan tarpeeseen

The Good Practice -kilpailussa palkitaan jäsentensä tekemiä hyviä käytänteitä juuri näissä tilanteissa, kun sosiaalivakuuttaminen on jakautunut eri toimijoille. Nyt palkittu palvelu koostuu verkkosivusta, jossa on perustiedot Suomen sosiaalivakuuttamisesta sekä kartoitustyökalu, jolla voi selvittää mihin maahan työntekijän sosiaalivakuutusmaksut tulee maksaa.

Sosiaalivakuuttaminen on Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, jakautunut eri toimijoille.

Palvelulla halutaan vastata asiakkaiden tiedontarpeeseen tilanteissa, joissa työntekijä siirtyy tekemään töitä Suomesta ulkomaille, että myös tilanteissa, joissa työntekijä tulee ulkomailta Suomeen töihin.

‒ Palvelu otettiin käyttöön vuonna 2019. Palvelulla oli tilaus, sillä kansainväliset vakuuttamistilanteet ovat kasvussa, Tiina Ahonen summaa.

Verkkopalvelu ovat saatavilla suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Lisäksi sivustolta löytyy pdf-muodossa koosteet Suomen lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista sekä maksuohjeet useilla eri kielillä.

Palkinnon myöntänyt Social Security Association (ISSA) on kansainvälinen yhdistys, joka jakaa tietoa ja palveluja sekä edistää sosiaaliturvan kehittämistä ja toimeenpanoa maailmanlaajuisesti. Eläketurvakeskus on ISSAn jäsen.

The Good Practice Award -kilpailussa palkitaan jäsentensä tekemiä hyviä käytänteitä. Tuomaristo arvioi käytänteiden mitattavuutta, innovatiivisuutta, ajallista kestävyyttä sekä sitä, että kuinka hyvin käytänne voi toimia esimerkkinä muille jäsenille.

Lisätietoa aiheesta:

Social Security Association (ISSA)

ISSA Good Practice Awards

Etk.fi: Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa -palvelu