Suomen eläkejärjestelmä luotettava ja käyttäjälle selkeä

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui seitsemänneksi Mercer-instituutin kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa. Suomi sai vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin vertailun ensikertalainen, Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi ­sijoittuivat vuodesta toiseen mitali­sijoille yltäneet Hollanti ja Tanska.

– Vertailu naapureihin on aina kiinnostavaa. Ehkä yllättäen Norjalla on Pohjoismaista matalin arvio eläkejärjestelmän kestävyydessä. Vähemmän yllättäen Ruotsin pisteet olivat matalimmat eläkkeiden riittävyydessä. Suomi oli neljäs Pohjoismaa näissä molemmissa osioissa, kertoo suunnitteluosaston päällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Kolmetoista kertaa järjestetty vertailu laajeni tänä vuonna merkittävästi: mukana on nyt 43 maata, jotka kattavat yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan.

MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden osa-alueilta. Suomen kokonaispisteet nousivat viime vuodesta, mutta sijoitus laski kaksi sijaa, kun edelle nousivat ­Islanti ja Norja.

Kärkimaassa Islannissa työeläkejärjestelmä on täysin rahastoitu. Siellä tehdään pitkiä työuria: eläkeikä on 67 vuotta ja ikääntyneiden työllisyysaste on korkea.