USA hallitsee valtaosaa maailman eläkevaroista

Ulkomaanpalstalla esittelemme eläkeuutisia ja vertailutietoa muiden maiden eläketurvasta. Tällä kertaa paneudumme tarkemmin eläkesijoittajien pitkän aikavälin sijoitustuottoihin.

Yhdysvallat: Eläkkeelle halutaan 62-vuotiaana

Amerikkalainen Pew-tutkimuslaitos selvitti eri maiden kansalaisten mielipiteitä parhaasta eläkkeellesiirtymisiästä. Vertailussa kysyttiin myös parhaimpia ajankohtia mennä naimisiin, perustaa perhe ja ostaa asunto.

Yhdysvaltalaisten mielestä sopivin ikä siirtyä eläkkeelle on keskimäärin 62 vuotta. Tämä on noin viisi vuotta alempi kuin nykyinen täyteen eläkkeeseen oikeuttava ikä. Matalimman eläkkeellesiirtymisiän halusivat kolumbialaiset (51 vuotta) ja korkeimman nigerialaiset (63 vuotta).

Yhdysvaltalaiset pitivät sopivana ikänä avioitumiselle 27 vuotta, samoin ensimmäisen lapsen hankkimiselle. Asunnon ostamiseen paras aika oli heidän mielestään 29 vuoden ikä. Demokraateilla paras avioitumis- ja perheen perustamisikä olivat hieman myöhäisempiä, mutta eläkeikä hieman aikaisempi kuin republikaaneilla.

Lähde: Pew Research Center 19.3.2025

Yhdysvallat: USA:lla maailman suurimmat eläkevarat

Yhdysvallat hallitsee peräti 65 prosenttia koko maailman eläkevaroista, kertoo Thinking Ahead Institute tuoreessa raportissaan.

Vuonna 2024 maailman 22 suurimman eläkemarkkinan varat kasvoivat keskimäärin 4,9 prosenttia, mikä selittyy pääasiassa maksuperusteisten eläketilien yleistymisellä.

Yhdysvaltojen jälkeen suurimmat eläkemarkkinat ovat Japanissa, Kanadassa ja Isossa-Britanniassa. Nämä neljä maata hallitsevat yli 80 prosenttia maailman eläkevaroista.

Maksuperusteisten eläkevarojen osuus on noussut 40 prosentista 60 prosenttiin reilussa kahdessakymmenessä vuodessa.

Raportin mukaan Australian eläkevarat ovat kasvaneet 110 prosenttia vuodesta 2014. Jos kehitys jatkuu, maa voi nousta maailman toiseksi suurimmaksi eläkemarkkinaksi vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: The Actuary 25.2.2025, Thinking Ahead Institute 2025

Ruotsi: Eläkeikä nousee – hallitukselta vaaditaan joustoja

Ruotsin hallitus on vahvistanut, että maan tavoite-eläkeikä (riktålder) nousee 67 vuoteen ensi vuodesta alkaen. Uudistus vaikuttaa ensimmäisenä vuonna 1960 syntyneisiin.

Tavoite-eläkeikä on elinajanodotteeseen sidottu suositusikä eläkkeelle siirtymiseen. Ikään on sidottu oikeus takuueläkkeeseen (garantipension) ja muita etuja, kuten eläkeläisten asumistuki.

Eläkeläisjärjestö PRO vaatii, että eläkeiän korotukset keskeytetään. Järjestö esimerkiksi vaatii valtiolta joustoja, mahdollisuuden varhaiseläkkeeseen ilman työkyvyn arviointia, jos työhistoria on riittävän pitkä. Malliksi varhaiseläkkeelle ehdotetaan Tanskan työuraeläkettä.

Lähde: Aftonbladet 29.4. 2025

Tanska: Tanska Allianz-vertailun kärjessä

Saksalainen finanssijätti Allianz arvioi 71 maan eläkejärjestelmät kehittämänsä Pension Indexin avulla.

Arviointi perustuu kolmeen osa-alueeseen: järjestelmän kestävyyteen, riittävyyteen ja toimintaympäristöön (talous, väestörakenne ja elintaso). Vertailussa käytettiin 40 mittaria, jotka pisteytettiin asteikolla 1–7. Mitä suurempi pistemäärä, sitä suurempi uudistustarve.

Vertailun parhaimmistoa olivat Tanska, Alankomaat ja Ruotsi. Allianzin mukaan maat ovat siirtyneet ajoissa kohti rahastoituja järjestelmiä. Suomi sijoittui vertailussa kohtaisen hyvin, sijalle 22. Heikoiten menestyi Sri Lanka.

Raportin mukaan monilla mailla on korkea tai akuutti tarve eläkeuudistuksiin, erityisesti ikääntyvän väestön ja matalan eläkeiän vuoksi.

Lähde: Allianz Global Pension Report 2025

Belgia: EU nopeuttaa eläkesääntelyn uudistuksia

Euroopan komissio aikoo nopeuttaa eläkkeisiin ja varainhoitoon liittyvien säädösten IORP II -direktiivin ja PEPP-asetuksen uudistamista.

Kuuleminen alkoi toukokuussa, ja lakiehdotukset on tarkoitus antaa marraskuussa 2025. Tavoitteena on lisätä eläkerahastojen sijoituksia osake- ja pääomamarkkinoille sekä pyrkiä kasvattamaan rahastojen kokoa EU:ssa.

Henkilökohtaisen lisäeläkkeen eli PEPPin heikon käyttöönoton vuoksi harkitaan kulukaton muutosta, työnantajien osallistumista tai koko tuotteesta luopumista.

Komissio tähtää tehokkaampaan sääntelyyn ja lisäeläketurvan vahvistamiseen osana säästö- ja investointistrategiaansa. Sillä pyritään syventämään ja yhtenäistämään eurooppalaisia pääomamarkkinoita.

Lähde: Investment & Pensions Europe 14.4.2025

Norjan öljyrahastolla parhaat sijoitustuotot

Eläketurvakeskus (ETK) tekee vuosittain sijoitustuottovertailun, jossa tarkastellaan 24 eläkesijoittajan menestystä yhdeksästä eri maasta. Keskipitkällä 15 vuoden ajanjaksolla (2010–2024) reaalituotto on ollut keskimäärin 5,0 prosenttia.

Keskipitkään aikaväliin mahtuu monta kriisiä. Niistä maailman suurin puskurirahasto, Norjan SPU, on luovinut läpi muita kovemmin tuotoin 8,3 prosentin reaalituotollaan.

Sijoitustuottoihin ovat yleisesti vaikuttaneet 2010-luvulla euro- ja velkakriisit sekä silloinen Kiinan ja USA:n kauppasota. Viime vuosina tuottoja ovat heilutelleet Venäjän hyökkäyssota sekä sitä seurannut inflaatio ja energiakriisi, mitkä ovat kuitenkin jääneet lyhytkestoisiksi notkahduksiksi.

Vertailun toimijat on jaettu niihin kohdistuvan sääntelyn perusteella kahteen ryhmään: puskurirahastoihin sekä työeläkeyhtiöihin ja -kassoihin. Puskurirahastot ovat keränneet 15 vuoden aikavälillä keskimäärin 5,7 prosentin reaalituotot. Vakavaraisuussääntelyn alaisilla työeläkeyhtiöillä ja -kassoilla 15 vuoden reaalituotto oli noin 4,2 prosenttia.

Kotimaamme toimijoista korkeimmat reaalituotot, 4,8 prosenttia tällä aikavälillä, on saanut Merimieseläkekassa. Myös Kirkon eläkerahaston ja Kevan 4,4 prosentin tuotto ylsi vertailun keskitasolle.

Vertailussa mukana olevien suomalaisten eläketoimijoiden pitkän ajan tuotot ylittävät ETK:n pitkän aikavälin kestävyyslaskelmien 2,5–3,5 prosentin reaalituotto-oletuksen.

Kirjoittajat työskentelevät asiantuntijoina Eläketurvakeskuksen suunnitteluosaston ulkomaantiimissä.