
OVE toi lisäturvaa vaikeassa elämäntilanteessa
Kesän odotus leijuu Hille Haapalan mielessä korkealla. Edelliskesänä tunnelmat olivat tyystin toisenlaiset. Työ meni alta ja piti keksiä lisätuloja talouden turvaksi.
Juhannuksen alla viime vuonna Hille Haapala, 62, oli juuri menettänyt työpaikkansa. Hän oli tähän asti aina tehnyt työtä, vaihtanut ammattiaankin. Siinä elämäntilanteessa hän päätti ottaa selvää osittaisesta vanhuuseläkkeestä (OVE).
– Puhtaasti taloudelliset seikat olivat syynä miettiessäni eläkkeen varhentamista. Olin jäänyt työttömäksi, ja olin myös täyttänyt vaaditun 61 vuoden iän, Haapala kertoo.
Neljännes eläkkeestä maksuun
Osana yhteiskunnan rakennemuutosta Maahanmuuttovirasto oli juuri noihin aikoihin sulkenut kymmenittäin eri puolille maata perustettuja vastaanottokeskuksen toimeksiantoyksiköitä.
Sen seurauksena Kuopiossakin Hilleltä meni työpaikka maahanmuuttajien ohjaajana.
– Kolmannen muutosneuvottelukierroksen alkaessa oli selvää, että jossain vaiheessa kolahtaa omalle kohdalle, hän kertoo.
Kortistossa oli valmiiksi vino pino Haapalan ikäisiä 61-vuotiaita työnhakijoita.
– Olin ansiosidonnaisella. Rahalle oli tarvetta, sillä talossamme on sähkölämmitys ja auton kulut rullasivat taustalla.
Hän päätti hakeutua osittaiselle vanhuuseläkkeelle. Eläkeyhtiönsä verkkopalvelussa asioidessaan hän otti kertyneestä eläkkeestään neljänneksen maksuun ennen varsinaista eläkeikäänsä.
Tiedän nyt, etten jää ihan tyhjän päälle.
Ilmarisesta tuli päätös jo seuraavana päivänä, ja rahat siirtyivät tilille kuun alussa.
– Tämä lisäsi taloudellista turvaani ja toi lisää joustavuutta laskujen maksuun.
Tyypillisesti Haapalan tapaan osittaista vanhuuseläkettä nostetaan taloustilanteen helpottamiseksi. Osa taas hakeutuu OVE:lle vähentääkseen työntekoa.
Työttömyys jäi Haapalalla lyhyeksi.
– Välillä onnistuu, työnhaku meni kuin Strömsössä.
Ura urkeni yhteisöohjaajana
Nykyisin hän työskentelee Varkauden kaupungin palveluksessa määräaikaisessa työsuhteessa yhteisöohjaajana sotaa paenneiden ukrainalaisten parissa.
Haapala ei vielä lähivuosina haaveile työnteon vähentämisestä. Palkkatyössä hän on ollut 1980-luvun lopulta lähtien. Haapala kertoo, että otti eläkkeen 25-prosenttisena sillä ajatuksella, ettei hän nakerra eläkekertymäänsä liikaa.
Hille aikoo jatkaa työelämässä niin kauan kuin töihin otetaan ja henki pihisee.
– Työ tuo elämääni sosiaalista tilaa ja lompakkoon paksuutta. Mitä pidempään työskentelen, sitä paremman eläkkeen saan kerrytetyksi.
– Toisaalta tiedän nyt, etten jää ihan tyhjän päälle.
OVE:sta tullut koko kansan suosikki
Kiinnostus osittaisen vanhuuseläkkeeseen (OVE) vahvistuu vuosi vuodelta. Jo joka kolmas vuosina 1959–1961 syntyneistä työeläkevakuutetuista on nostanut osittaista eläkettä.
– OVE:n suosio on noussut nopeasti. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä nauttineiden määrä on nyt yli kaksinkertainen vuoteen 2021 verrattuna, Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto kertoo.
Joustavuutensa ansiosta se on noussut koko kansan suosioon. Viime vuonna alkoi 31 000 osittaista vanhuuseläkettä. Määrä oli tilastohistorian toiseksi korkein ja 10 000 kappaletta edellisvuotta suurempi.
– Nyt eläkettä on haettu tasaisesti läpi vuoden. Etenkin vuosina 2022 ja 2023 osittaista eläkettä haettiin erityisesti loppuvuodesta poikkeuksellisen indeksikehityksen vuoksi, Kannisto toteaa.
OVE:a nostetaan sekä taloustilanteen helpottamiseksi että työnteon vähentämiseksi. Työttömyys ja heikko taloustilanne ovat kasvattaneet eläke-etuuden suosiota.
– Rahantarve kasvaa työttömyyden, lomautusten ja edellisvuosien inflaation seurauksena. Nämä kaikki ajavat ikääntyneitä etsimään lisätuloja osittaisesta vanhuuseläkkeestä, Kannisto sanoo.
Lähde: Eläketurvakeskus
Osittainen vanhuuseläke
- korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.
- antaa mahdollisuuden ottaa kertyneestä eläkkeestään maksuun neljänneksen (25 prosenttia) tai puolet (50 prosenttia).
- alaikäraja vuonna 1963 tai aiemmin syntyneillä 61 vuotta, 1964 syntyneillä 62 vuotta ja sitä nuoremmilla aikaisintaan kolme vuotta ennen alinta vanhuuseläkeikää.
- vähentää eläkettä pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen vanhuuseläkkeen alaikärajan täyttämistä.
- on mahdollista ottaa myös vanhuuseläkkeen alaikärajan täyttämisen jälkeen. Tällöin siihen lasketaan 0,4 prosentin lykkäyskorotus jokaiselta lykkäyskuukaudelta.
- ei edellytä työaika- tai palkkaseurantaa. Voit olla työtön tai töissä ja nostaa eläkettä.