Kolme vinkkiä stressinhallintaan

Jaksamisessa auttaa, kun tietää, mistä itse kuormittuu ja mistä innostuu. Työssä voi paremmin, kun tuntee omat työtapansa. Aina se ei riitä, joten myös esihenkilön on oltava hereillä. Työn kuormittavuuteen voi onneksi itsekin vaikuttaa. Tässä kolme tehovinkkiä.

Henkistä kuormitusta aiheuttavat työelämässä yhä useammin kiristynyt työtahti, tiuhaan muuttuvat työtehtävät ja -välineet, epäselvä toimenkuva, työn sirpaloituminen sekä keskeytykset ja keskittymiseen epäsopivat työtilat.

Jaksamisessa auttaa, kun tietää, mistä itse kuormittuu ja mistä innostuu.

1. vinkki:

Tunne luontosi, ihminen 

Jos olet parhaimmillasi aamulla, pyri tekemään vaativimmat työt heti päivän alussa. Jos taas pääset flow-tilaan vasta lounaan jälkeen, ajoita aamuksi helpoimmat rutiinit.

Jos olet aikaansaava urakkaihminen, pyri löytämään itsellesi optimaalinen vauhti. On hienoa saada paljon aikaan, mutta työpäivän jälkeen pitää olla paukkuja muuhunkin kuin toipumiseen. Ei huippu-urheilijakaan tee maksimaalisia suorituksia joka päivä.

 

2. vinkki:

Rentoudu ja vältä ylikuormitusta

Vapaa-ajalla on tärkeä palautua ja tehdä itselle mieluisia asioita. Älä siis turboahda vapaa-aikaasi. Kokeile lenkkiä tai koiran ulkoilutusta ilman musiikkia tai äänikirjaa.

Järjestä palauttavia mikrotaukoja myös työpäivän aikana. Katso hetki ikkunasta ulos tai hae lasi vettä.

Somen tai uutisvirran selailu ei palauta vaan kuormittaa lisää. Kissavideokin palauttaa paremmin kuin maailman konfliktit.

 

3. vinkki:

Esihenkilön valppautta tarvitaan

Hälyttäviä merkkejä esihenkilölle ovat ainakin muutokset alaisen työsuorituksessa ja käyttäytymisessä.

Liikakuormituksesta voi kertoa virheiden lisäksi esimerkiksi negatiivinen asiakaspalaute. Rättiväsyneenä on vaikea hymyillä.

Työajan seuranta auttaa huomaamaan, jos jonkun kohdalla työtunnit eivät millään riitä. Etätöissä riski uupumukselle, jota ei havaita ajoissa, on erityisen suuri.

Uutisvirrassa kaikkeen ei kannata oitis reagoida

Jos esimerkiksi ruudulle pulpahtavat pikaviestit jatkuvasti katkaisevat ajatuksesi, selvitä, voiko viestit puskuroida luettavaksi vaikkapa kahden tunnin välein. Sopikaa työyhteisössänne, kuinka pian viesteihin tulisi vastata. Sopikaa myös säännöt puhelinkäyttäytymiselle ja sermin yli huikkaamiselle.

Mieti, mitä viestintäkanavia oikeasti tarvitset puhelimessa. Monessa työssä uutisvirran seuraamiseen riittää tietokoneen ruutu. Jos taas puhelimeen kilahtava viesti virkistää, anna viestien soida.

Kaikkia töitä ei kuitenkaan kannata sohia yhtä aikaa, sillä tehtävästä ja työkalusta toiseen hyppiminen kuormittaa todella paljon aivoja. Parempi on hoitaa yksi tehtävä kerrallaan.

– Eri tehtävien väliin pitäisi jäädä aikaa niin sanotulle aivosiirtymälle, korostaa Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma.

Joillakin työpaikoilla onkin ohje, että esimerkiksi verkkotapaamisten väliin on aina jätettävä vähintään vartti. Osa aivosiirtymästä olisi hyvä käyttää mikropalautumiseen, vaikkapa hartioiden pyörittelyyn.

– Innostavakin työ vaatii tasapainottavaa vapaa-aikaa. On siis hyvä olla muitakin kiinnostuksen kohteita kuin työ, mutta Pauli Forma varoittaa elämän ylikuumentamisesta.

Jos harrastus menee liialliseksi suorittamiseksi, se ei enää palauta eikä paranna henkistä jaksamista.”

Esihenkilöiden määrä näkyy työhyvinvoinnissa

– Myös esihenkilöiden vähentäminen näkyy työhyvinvoinnissa, muistuttaa Forma.

Suurempi määrä alaisia tarkoittaa, että esihenkilölle jää vähemmän aikaa sekä töiden suunnitteluun että henkilökohtaiseen kanssakäymiseen alaistensa kanssa. Työyhteisön rooli on siksi kasvanut.

Työhyvinvoinnin ammattilaiset puhuvat työyhteisön psykologisesta turvallisuudesta. Se tarkoittaa, että jaksamisen haasteita uskalletaan nostaa riittävällä herkkyydellä esiin.

Hyvässä työyhteisössä tehtäviä voidaan usein jakaa myös keskenään. Apua kannattaa pyytää ennen kuin on uupumuksen partaalla ja vastaavasti sitä kannattaa tarjota, jos työkaveri jää jatkuvasti ylitöihin. Jos kyse ei ole ohimenevästä ilmiöstä, tukea tulee pyytää esihenkilöltä tai työterveyshuollolta. Esihenkilön tehtävä on myös varmistaa, että kaikki tietävät, mitä heiltä työssä odotetaan.