Paras ajankohta eläkkeelle lähtöön

Milloin kannattaa jäädä eläkkeelle? Mediassa satelee hyviä neuvoja.

Neuvojien näkökulma on lähes poikkeuksetta rahataloudellinen. Harvemmin näkee pohdintoja siitä, kuinka arvokasta lisääntynyt vapaa-aika on, tai päinvastoin, kuinka arvokasta on se, että saa yhä pysyä osana työyhteisöä.

Puhutaan nytkin siis rahasta.

Mitä varhemmin ryhtyy nauttimaan työeläkettään, sitä pienempi on kuukausieläke. Äkkisilmäyksellä näyttäisi siltä, että kannattaa jäädä eläkkeelle niin myöhään kuin mahdollista.

Parempi pyy pivossa kuin kaksi oksalla.

Tämä on selvää jo siksikin, että työnteon jatkaminen paitsi kasvattaa tulevaa eläkettä, myös synnyttää tuloja.

Kannattavuuslaskenta ei kuitenkaan ole noin yksinkertaista. Työeläkkeelle jäänytkin saa tehdä työtä ja ansaita rahaa.

Laskentaa hankaloittaa, että jokainen eläke-euro ei ole nettomääräisesti yhtä suuri. Mitä suurempi eläke, sitä suurempi osuus siitä menee veroihin. Jos ryhtyy nostamaan eläkettä heti kun voi, veroprosentti on pysyvästi pienempi kuin jos lykkäisi eläkkeen alkua.

Tämä on valitettavasti pelkkä arvaus, sillä lainsäätäjästä ei koskaan tiedä. Verotuksen progressio ei välttämättä ole ikuista. Sekin on tuntematonta, minkä kokoisten eläkkeiden verotus kiristyy ja minkäkokoisten mahdollisesti kevenee.

Tulevaisuuden arvaamattomuus houkuttaa ottamaan eläkettä niin pian kuin suinkin mahdollista. Parempi pyy pivossa kuin kaksi oksalla.

Tuo saattaa tosin olla vanhentunut viisaus, sillä kaksi pyytä on kuitenkin enemmän kuin yksi. Vaan onko sittenkään, sehän riippuu tulevasta korkotasosta, tulevasta inflaatiosta ja oksalle pääsemisen ajankohdasta.

Sijoittamisesta innostunut alkanee heti kahmia ja sijoittaa eläkerahoja. Hänen kun ei tarvitse piitata säännöksistä, jotka rajoittavat työeläkeyhtiöiden hallussa olevien varojen tuottomahdollisuuksia.

Media sotkee ajatuksia esittelemällä vuosittaisten indeksitarkistusten vaikutuksia. Niistä ei pidä välittää. Yksittäisten kuukausien kanssa kikkailu voi tuottaa hetkellistä laskennallista mielihyvää, mutta se sääntö pätee, että lykätty kuukausieläke on aina bruttomäärältään suurempi.

Rationaalisen päätöksen teko taitaa olla mahdotonta.

Sekavalta näyttää. Oikean eläköitymishetken valintaan vaikuttaa niin moni muuttuja ja niin moni epävarmuustekijä, että rationaalisen päätöksen teko taitaa olla mahdotonta.

Paras ratkaisu lienee se, että jää eläkkeelle sitten kun siltä tuntuu.

Kolumnisti Pekka Seppänen on riippumaton talouden tarkkailija.