Yksin ei pötki pitkälle

Tuovi Rautjoki

Eläketurvakeskuksella, kuten monella muullakin organisaatiolla, on arvona kumppanuus. Rakennamme kumppanuutta sidosryhmiemme kanssa. Mutta mitä kumppanuus tarkoittaa?

Kaivoin esiin kumppani-sanan alkuperän Kotimaisten kielten keskuksen oivallisesta verkkopalvelusta. Selvisi, että kumppani-sanan taustalla on latinankielinen sana companio: com (kanssa, kera) ja panis (leipä). Kumppani on taho, jonka kanssa jaetaan leipä ja matka on yhteinen.

Kumppani on enemmän kuin sidosryhmä

Kumppanit tekevät asioita yhdessä ja pysyvät lähellä toisiaan. Kumppaneille yhdessä toimiminen luo omaan toimintaan lisäarvoa verrattuna yksin puurtamiseen. Kumppanilta saa rehellistä ja rakentavaa palautetta, kumppania arvostaa ja kumppaniin voi luottaa.

Kumppanit tekevät asioita yhdessä.

Miten sidosryhmästä voisi tulla kumppani? Keskiössä on toisen osapuolen riittävän hyvä tunteminen. Näin voi syntyä myös arvostus ja luottamus. Eikä toista voi oppia tuntemaan ilman vuorovaikutusta ja yhteistä aikaa. Tuntuu ehkä äkkiseltään helpolta, mutta nykypäivän työelämässä aikaa tuntuu olevan koko ajan vähemmän. Teemme kyllä yhteistyötä, viestimme ja suoritamme tehtäviämme, mutta onnistummeko samalla rakentamaan ja syventämään kumppanuuksia?

Arvostus ja luottamus punnitaan erityisesti yhteisten, vaikeiden asioiden hoitamisessa. Jos tällöin puuttuu arvostusta ja luottamusta, on asian hoitaminen huomattavasti vaikeampaa. Kumppanuuksia kannattaakin rakentaa ja vahvistaa myös hyvinä ja helppoina aikoina – silloinkin, kun tuntuu, ettei siihen ole tarvetta.

Ratkaistavia asioita riittää myös meillä työeläkealalla ja asiat ovat monimutkaisia. Meitä toimijoita on monta ja me kaikki tulkitsemme asioita omalla tavallamme ja omista tavoitteistamme käsin. Kuitenkin näistä eri tulkinnoista ja tavoitteista huolimatta on tärkeää pystyä luomaan riittävästi yhteisen ymmärryksen alustaa, jonka päällä ratkaisuja voi tehdä.

Työeläke-lehti kantaa myös kortensa kumppanuuden kekoon kertomalla työeläkealan toimijoista ja palveluista. Tänä vuonna vuorossa on Eläketurvakeskuksesta kertova artikkelisarja, jossa kuvaamme keskeisiä palvelujamme ja niiden tuottamista yhdessä kumppaniemme kanssa. Antoisia lukuhetkiä!