Kolikkopinot kuvituskuvassa.
Sijoitusvaroille haetaan tuottoa globaaleilla markkinoilla.

Eläkevaroista sulanut 13 miljardia

Suurimpien työeläkelaitosten sijoitusvaroille ei viime vuonna saatu varoja kasvattavaa tuottoa. Päinvastoin: energiakriisin, yltyneen inflaation ja koronnostojen kurittamassa globaalissa markkinassa rahastoitujen eläkevarojen arvosta suli noin 13 miljardia euroa.

Kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoitustoiminnasta huolehtivan Kevan markkina-arvoinen tappio oli viime vuonna 4,6 miljardin luokkaa. Kevan tuotot painuivat seitsemän prosenttia miinukselle.

Ilmarisen sijoitustuotto asettui samoille hujakoille -6,6 prosenttiin, ja sijoitussalkun arvo aleni 4,5 miljardilla eurolla.

Varman salkun arvo keveni 2,8 miljardia euroa, kun sijoitusvaroista suli 4,9 prosenttia.

Elo pyristeli suhteellisesti pienemmillä menetyksillä. Espoolaisyhtiön sijoitusten markkina-arvo heikentyi 1,2 miljardilla eurolla vuoteen 2021 verrattuna, mikä merkitsi sijoitustuoton painumista pakkaselle 3,7 prosenttia.

Verrokkejaan pienemmässä Veritaksessa sijoitusten tuotto jäi muiden tavoin negatiiviseksi ja asettui -4,5 prosenttiin (-52,4 miljoonaa euroa).

Inflaatio, energiakriisi, Venäjän sota Ukrainassa ja yleinen talouden epävarmuus ovat painaneet kokonaisuudessaan työeläkealan sijoitustuottoja. Pitkällä aikavälillä tilanteen uskotaan oikenevan ja tuottojen paranevan.

Sen sijaan Eläkekassa Versolta ennakoidaan viime vuodelta plussatulosta.

Tarkemmin työeläkealan päivittyneet tilinpäätöstiedot viime vuodelta analysoidaan kesäkuun Työeläke-lehdessä.