Ilari Takamäen kirjavinkit

Varman viestinnässä työskentelevän Ilari Takamäen kirjavinkkeissä kuuluu vahvana taustalla ajan soundi.

Kiintymys grungeen

1990-luvun alku veti koko musiikkimaailman huomion Yhdysvaltojen luoteisnurkassa sijaitsevaan Seattleen. Grunge-rockbändien vanavedessä kohtuulliseen suosioon nousi myös Mark Laneganin luotsaama Screaming Trees.

Helmikuussa kuolleen Laneganin rockelämänkerta luo kiehtovan näkymän Seattle-skenen aikakauteen, joka on jättänyt itseeni lähtemättömän vaikutuksen. Kirja on myös kurkistus heroiininkäyttäjän likaiseen maailmaan ja toimii parhaiten Laneganin raspiäänellä äänikirjana.

Mark Lanegan: Sing Backwards and Weep, Hatchette Books 2021/ Like 2021

Kitarasankari

Kitaristi Petri Walli (1969–1995) luotsasi 80- ja 90-lukujen vaihteen Helsingissä bändiä nimeltä Kingston Wall. En valitettavasti tullut todistaneeksi bändin keikkoja sen aktiiviaikana, mutta yhtyeen kolme albumia ovat pyörineet kiivaasti levylautasella Myös netistä löytyvät keikkatallenteet olen katsonut tarkkaan läpi.

Wallin läheisten haastatteluihin perustuva tarina nuoren muusikon elämästä ja sen ennenaikaiseen päättymiseen johtaneista tapahtumista oli pakko kahlata läpi vauhdilla heti Viljami Puustisen kirjan ilmestyttyä.

Viljami Puustinen: Kingston Wall: Petri Wallin saaga, Like 2014.

Ilari Takamäki

Ikä: 46
Koulutus: tradenomi
Työ: viestinnän osastopäällikkö työeläkeyhtiö Varmassa
Lähellä sydäntä: rockmusiikki ja pyöräily
Lukee seuraavaksi: The World’s Worst Assistant, Sona Movsesian 2022