Varmalla otteella

Suomen vanhin eläkeyhtiö Varma on teettänyt modernin yrityshistorian, missä ei piilotella vaikeitakaan vaiheita. Työeläkealaa ja työelämän historiaa aiemmissa teoksissaan ansiokkaasti käsitellyt valtiotieteiden tohtori Matti Hannikainen onnistuu kietomaan kiinnostavan tarinan satavuotisesta kehityskaaresta.

Matti Hannikainen: Varma. Pienestä eläkekonttorista suureksi työeläkeyhtiöksi. 479 s. Otava, 2020.

Nimenvaihdoksia ja yritysjärjestelyjä kokenut yhtiö aloitti vaatimattomasti. Kun jälleenvakuuttaja Varma vaihtoi liikeideansa ryhmäeläkevakuutukseen 1926, toimihenkilöiden vakuuttaminen herätti vastustusta jopa kohderyhmänsä keskuudessa.

Kirja keskittyy yhtiön uudempiin vaiheisiin työeläketurvan ajalta. Toimitusjohtaja Einar Keinänen ja hänen poikansa Viljo olivat johdattaneet yhtiön vankkaan asemaan suurten ruotsinkielisen pääoman yritysten vakuuttajana, kun TEL astui voimaan 1962. Eläkevakuutuksen piirit ovat olleet tii-viit jo alusta alkaen.

Suuriin yrityksiin keskittyminen saattoi itse asiassa pelastaa Eläke-Varman olemassaolon, kirjassa todetaan. Erityisen kiperiä olivat 30 vuoden takaiset finanssitavaratalohankkeet, joista eläkeyhtiö selviytyi itsenäisenä ja entistä vahvempana.

Työeläkevakuuttamisen arkea ja työtä kuvataan kirjassa runsain valokuvin ja mukavilla tietoiskujulisteilla ryyditettynä. Lukijalle jää mieleen myös, että 50-luvulla ”vakuutustapahtumat ratkaisivat yleensä ylilääkäri ja toimitusjohtaja yhdessä” ja vielä 60-luvulla sukupuolten segregaatio merkitsi miesten ja naisten erillistä ruokailua Eläke-Varmassakin.

Pienestä eläkekonttorista aloittaneen yhtiön historia tuo ymmärrystä sekä koko alan että suomalaisen liike-elämän ja yhteiskunnan kehitykseen Varmalla otteella.