Tunnetko jo aamutoimiautomaatin?

Työssään Poraston Päivi Johansson lukee runsaasti asiatekstiä. Vapaa-aikana hän tuulettaa päätään hauskojen ja hyvin kirjoitettujen tarinoiden parissa.

Opettava matka menneisyyteen

Historiallisiin tapahtumiin liittyvät ja menneisiin aikoihin sijoittuvat romaanit päästävät lukijan aikamatkalle menneisyyteen. Vaikka tarinoiden tapahtumat ovat usein kuvitteellisia, tulee niiden kautta kuitenkin pohdittua historian vaikutuksia ja opetuksia. Varsinkin kansakuntamme historiaan sijoittuvia romaaneja lukiessa tulee peilattua omaa elämäänsä aikaisempien sukupolvien elämään.

Minna Rytisalon kirjoittama Lempi on vahva tarina, joka sijoittuu Lapin sodan aikoihin. Tarina tempaa mukaansa ja saa uppoutumaan kirjan maailmaan.

Minna Rytisalo: Lempi, Gummerus 2016


Tätä dekkaria ei voi sivuuttaa

Jännityskirjat ja dekkarit kuuluvat suosikkeihini. Hyvän dekkarin tunnusmerkkeihin kuuluu, että sen pystyy ahmimaan lähes kerralla ja loppuratkaisu ei ole lukijalle ilmeinen alusta saakka.

Kotimaiset ja pohjoismaiset dekkarit ovat erinomaisia, mutta loistavia dekkarikirjailijoita löytyy muualtakin.

Viime aikoina lukemistani dekkareista mieleen on jäänyt Clare Mackintoshin Annoin sinun mennä. Kirjan juoni on surumielisyydestään huolimatta erittäin koukuttava ja pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka.

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä, Gummerus 2017


Hulvatonta nauruterapiaa

Hauska ja luettava kirja naurattaa joskus jopa paremmin kuin komediasarja. Miika Nousiaisen kirjat ovat hulvattomia ja saavat lukijan hymyilemään ja nauramaan itsekseen.

Maaninkavaara on päättömine ja humoristisine juonenkäänteineen eräänlainen kuvaus suomalaisesta sinnikkyydestä. Kirja ei ole kuitenkaan pelkkää naurutykitystä, vaan se saa lukijan myös pohtimaan, miksi päähenkilöt toimivat kuten toimivat.

Nousiaisen kirjat sopivat kevyeksi kesälukemiseksi huumorista pitäville kirjojen ystäville.

Miika Nousiainen: Maaninkavaara, Otava 2009


Tunnetko vetoa härveleihin?

Viime vuosina on tullut luettua paljon lastenkirjoja, joista ehdottomiksi suosikeikseni ovat nousseet Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -sarjan kirjat. Kirjoissa on hauskuutta ja huumoria niin lapsille kuin aikuisille.

Kuvituksen yksityiskohtia voi tutkia moneen kertaan ja löytää aina uutta ihmeteltävää. Oudoissa kojeissa on monta mahtavaa keksintöä, joista voisi olla hyötyä myös oikeassa elämässä. Kiireisinä arkiaamuina aamutoimiautomaatti voisi olla monessakin kodissa paikallaan.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun oudot kojeet, Otava 2009


Päivi Johansson

  • Ikä: 40-vuotias
  • Koulutus: oikeustieteen maisteri, varatuomari
  • Työ: johtaja eläkekassojen ja -säätiöiden palveluyhtiö Porastossa
  • Lähellä sydäntä: perhe, urheilu, ulkoilu, lukeminen
  • Aikoo lukea seuraavaksi: Kesällä useampia dekkareita, listalla ovat mm. Stefan Ahnhemin kirjat.