Talouspuhetta oivaltavasti
Telan Risto Vaittinen esittelee lukusuositukset, jotka solahtavat kansantaloudesta ja yhteiskunnasta kiinnostuneen ajatteluun pysyviä muistijälkiä jättäen.
Oivalluksia vastarannalta
Nobel-palkittuna sittemmin tunnustusta saanut Paul Krugman hämmästeli alkuperäisteoksessaan The return on depression economics taloustieteilijöiden vähäistä kiinnostusta Japanin pitkään lamaantumiseen 1990-luvulla. Hän piti Japanin kokemusta varoitusmerkkinä ja osoituksena finanssikriisin, hitaan kasvun ja nollakorkojen yleisemmästä mahdollisuudesta teollistuneissa maissa.
Krugman esiintyi valtavirtataloustieteen vastarannankiiskenä vuosikymmen ennen 2008 finanssikriisiä, jonka myötä kirjasta otettiin täydennetty uusintapainos.
Paul Krugman: The Return of Depression Economics, 1999, W.W. Norton.
Tulevaisuuden puolustuspuhe
Kaiken käsikirja on yritys tiivistää kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä kymmeneen lukuun ja reiluun pariin sataan sivuun. Asiat näyttävät erilaisilta maailmankaikkeuden perspektiivistä.
Esko Valtaojan mukaan ihmiskunta on vasta kehityksensä alkutaipaleella, eikä tieteen edistymisen mahdollistamassa kehityksessä olla otettu kuin vasta ensiaskeleita.
Loppupäätelmänä hän toteaa: ”Tulevaisuus on yhtä rajaton ja loputon kuin itse maailmankaikkeus”.
Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja, Ursa, 2012.
Mittasuhteita unelmoinnille
Talous ja utopia on pohjoismaisen hyvinvointimallin taloustieteellinen puolustuspuhe. Ajan hermolle osuva keskustelija Sixten Korkman kommentoi laajalla kattauksella sekä suomalaisen yhteiskunnan että kansainvälisen yhteisön talouden ilmiöitä: suhdanteita, talouskasvua, julkisen talouden kestävyyttä ja sitä voimmeko unelmoida paremmasta yhteiskunnasta.
Talouden syväosaajan tiivis ja kattava esitystapa tekee kirjasta monitasoisen. Se ei ole pelkästään yleisesitys Pihtiputaan mummolle, vaan myös kiinnostava kuvaus kirjoittajan omintakeisesta ajattelusta.
Sixten Korkman: Talous ja utopia, 2012, Docendo.
Rikkain promille tarkastelussa
Huipputuloiset synnytti omassa Twitter-kuplassani – kirjan lukemisen perusteella – erikoisen debatin tutkimusmenetelmistä. Aihepiiri veti puoleensa.
Tutkijat Anu Kantola ja Hanna Kuusela kuvaavat kirjassaan mielenkiintoisesti ja elävästi Suomen rikkaimpaan promilleen kuuluvien perijöiden, yritysjohtajien ja menestyneiden yrittäjien asemaa sekä arvoja ja asenteita. Tämän he tekevät ainutlaatuiseen kvalitatiiviseen haastatteluaineistoon perustuen.
Kirjan liitteestä löytyy ainakin minua hämmästyttänyttä faktaa siitä, miten pienillä tuloilla tuohon promilleen pääsee.
Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset, Vastapaino, 2019.
Risto Vaittinen
- Ikä: 60-vuotias
- Koulutus: Filosofian tohtori
- Työ: Johtava ekonomisti, Tela
- Lähellä sydäntä: Luonnossa liikkuminen ja mökkeily
- Kirja, jonka aion lukea seuraavaksi: Dietrich Vollrath: Fully Grown – Why Stagnant economy is a Sign of Success.