Samhällsekonomin är bara ett delområde. För familjen och släkten ger barn glädje och liv. Detta bör betonas och man bör hitta sätt att hjälpa de unga att bli familj, säger Liisa Siika-aho.

Vad göra åt de låga födelsetalen?

I gatubilden syns ett allt mer grånat folk som går med rollator. Mindre ofta möter man en barnfamilj som skuffar barnvagn. Hur vänder man befolkningsutvecklingen?

Befolkningsutvecklingen och pensionsreformen sammanflätas

Oron för pensionssystemet och rättvisan mellan generationerna hänger samman med den otacksamma befolkningsutvecklingen. Det föds inte tillräckligt många barn för att förnya den åldrande befolkningen.

– Också en liten förbättring skulle göra utvecklingen mer gynnsam. Vi försöker hitta metoder för detta med hjälp av experter och forskningsrön, säger Liisa Siika-aho, chef för avdelningen för social trygghet och försäkringar vid social- och hälsovårdsministeriet, ordförande för den befolkningspolitiska arbetsgruppen.

På ett eller annat sätt måste man i samhället finna en gemensam förmåga att anpassa sig till den sjunkande nativiteten.

–Födelsetalen sjunker fortfarande, även om många önskar sig lite mer än två barn, konstaterar Siika-aho.

Ännu på 1960-talet och fram till början av årtusendet fanns det hopp i luften: familjerna växte och välfärdsstaten likaså. Rollatorerna hade inte ens uppfunnits när städerna och byarna fylldes av livliga barn.

Siika-aho konstaterar realistiskt att det inte finns någon återvändo till de stora åldersklassernas tidevarv.

– I samhället måste man än en gång tillsammans fundera på hur man kan hjälpa unga vuxna att bli familj. Samhället erbjuder nu föräldraförmåner och har främjat jämställdheten, och trots det är situationen den här.

Ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen tillsatte i somras en befolkningspolitisk arbetsgrupp med uppgift att hitta konkreta åtgärder för att lösa problemet.

Ärmarna är har kavlats upp, tjänstemän och politiker försöker lösa problemet med politiska förklaringar och programdokument.

Besluten fattas dock till slut i varje enskild familj.

Medelåldern för mödrar som föder barn har höjts. En 30-åring kan gå förbi sin bästa biologiska tid utan att märka det. Även om åldersklasserna i barnafödande ålder har minskat, bidrar invandringen till att rätta till situationen. Det är också helt acceptabelt att inte alla vill ha egna barn.

Den hårda sanningen i statistiken avslöjades för oss i oktober när Statistikcentralen offentliggjorde sin senaste befolkningsprognos. Under det senaste decenniet har nativiteten sjunkit oväntat kraftigt och den summerade fruktsamheten har minskat till 1,26. Siffran anger det genomsnittliga antalet barn som en kvinna föder.

Ur sysselsättningssynpunkt börjar vi redan under nästa årtionde att betala räkningen för den ogynnsamma befolkningsutvecklingen.

Detta påverkar de offentliga finanserna. Vare sig vi vill det eller inte, sätter statsfinanserna press på pensionssystemet.

– När åldersklasserna minskar räcker de nuvarande arbetspensionsavgifterna inte till för att täcka pensionsutgifterna på medellång sikt, säger Siika-aho och påminner om pensionssystemets grundmekanik.

– Avgiftstrycket blir större ju mindre åldersgrupper som arbetar och ju större del som är pensionerad

Hittas det en lösning vid de bord där pensionsreformen förbereds?

Den sjunkande nativiteten har bidragit till att Petteri Orpos (Saml) regering funderar över pensionernas finansiella hållbarhet och har börjat bereda en pensionsreform.

Överdirektör Liisa Siika-aho från avdelningen för social trygghet och försäkringar råkar också leda pensionsförhandlingarna som ordförande i en trepartsgrupp som bereder pensionsreformen.

– Pensionssystemet bör förbli funktionsdugligt och stärkas när åldersklasserna permanent minskar, konstaterar Siika-aho om innehållsarbetet i detta skede.

Arbetsgruppernas (den befolkningspolitiska programplaneringen och den trepartsgrupp som bereder pensionsreformen) uppgifter är nära sammanflätade med en granskning av samma nativitetsproblem, om än ur olika synvinklar.

– Förhandlingarna om pensionsreformen är alltid konfidentiella och det finns inget mer att berätta för tillfället, konstaterar Siika-aho.

Fram till slutet av januari fortsätter förhandlingarna om innehållet i pensionsreformen. Hösten började enligt Siika-aho i god gemensam anda och enligt tidtabell.

– Arbetstakten ökar mot slutet.

Anne Iivonen

Tre skäl till att storken inte kommer

Parförhållandena har blivit skörare. Till och med samboförhållanden slutar ofta med separation.
Medvetenheten om fertilitetsfrågor har försvagats.
Åldersskillnader. När parbildningen fördröjs blir det svårare att hitta en partner som man kan skaffa barn med.

SHM:s befolkningspolitiska programarbetsgrupp