Enkelt för företagare att arbeta som pensionärer
Som företagare är det bra att inleda pensionsförberedelserna i tid, även om själva ansökan om pension sköts lika smidigt som för löntagare.
Det är bra att lämna in arbetspensionsansökan ett par veckor före den planerade pensioneringen, vare sig sökanden är företagare eller löntagare. Inte heller i övrigt är företagarens pensionsövergång när det gäller själva pensionen förenad med desto större märkvärdigheter än hos löntagaren.
Företagaren söker pension hos det arbetspensionsbolag till vilket hen betalar sin pensionsförsäkring.
En skillnad finns det ändå. Anställningen för en löntagare som arbetar inom den privata sektorn måste ha upphört innan pension kan betalas ut. En FöPL-försäkrad företagare behöver däremot inte sluta med sin företagsverksamhet eller med löneutbetalningen till sig själv, även om hen börjar lyfta ålderspension.
– Det här är vad företagare ofta frågar oss, säger servicechef Elina Juth från Varma.
När företagaren når sin lägsta pensionsålder kan hen börja få arbetspension och om hen så vill fortsätta att arbeta som företagare på samma sätt som tidigare eller välja att ta det lite lättare. Det finns inga inkomstgränser för arbete vid sidan av pension.
Det finns inga inkomstgränser för arbete medan man får pension
När det gäller beskattningen av lön och pension finns det vissa skillnader, så om man vid sidan av pensionen lyfter lön från företaget är det bra att reda ut beskattningen på förhand för att undvika överraskningar.
Pensionsförsäkraren avslutar FöPL-försäkringen automatiskt i samband med att företagaren går i ålderspension. Om man vill tjäna in pension också för det arbete som sker under pensionstiden, kan man teckna en FöPL-försäkring frivilligt.
– Om företagaren fortsätter att arbeta efter den lägsta pensionsåldern utan att gå i pension, ska FöPL-försäkringen hållas i kraft under hela tiden arbetet pågår fram till den högsta pensionsåldern, säger Elina Juth.
Detsamma gäller situationer där företagaren tar ut partiell förtida ålderspension, dvs. tar ut en del av pensionen vid sidan av arbete.
Den största skillnaden mellan en företagares och en löntagares pensionering är tiden före avskedskaffet. Företagarens tuffaste beslut är ofta inte den egna pensionsåldern, utan vad som ska göras med företaget. Alternativen är ofta att lägga ned eller sälja företaget. Även generationsväxling eller försäljning av en andel till eventuella andra aktieägare kan vara aktuellt.
Det lönar sig att vara ute i god tid, eftersom arrangemangen kan ta till och med flera år.
Enligt Juth kontaktar många företagare pensionsförsäkraren i god tid när de funderar på att gå i pension. När man själv betalar sin pensionsavgift och man också kan påverka dess storlek, är man naturligtvis intresserad av slutresultatet.
Med arbetspensionsräknarna är det bra att senast vid femtio års ålder testa hur arbetsinkomsten påverkar den kommande pensionen.
1. Red ut ditt företags öde innan du ansöker om pension
Fundera i god tid på olika alternativ om du inte har för avsikt att fortsätta med företagsverksamheten som pensionär. Det går smidigt att avsluta en firma, men det tar ungefär ett halvt år att avveckla ett aktiebolag även om det bara finns en delägare.
Eller vet du vem som ska fortsätta driva företaget eller vill du hitta någon som kan göra det? Om ditt företag har flera ägare, blir det nödvändigt att ingå eller uppdatera ett aktieägaravtal? Hur långa åtaganden har du med dina kunder? Hur är det med eventuella anställda?
2. Så här ansöker du om företagarpension
Ta reda på din lägsta och högsta pensionsålder. De beror på ditt födelseår.
Pension söks hos det pensionsbolag där företagaren är försäkrad. För eventuella löneförhållanden eller andra förmåner för vilka pension tjänas in, såsom studier eller familjeledighet, behöver man inte ansöka om pension separat, utan det räcker med en pensionsansökan. Undantag från detta är anställningsförhållanden hos en utländsk arbetsgivare utomlands.
Gör ansökan på nätet cirka två veckor innan du går i pension.
3. Gör språnget in i det okända mera enkelt
Om företaget har varit din livsuppgift, lönar det sig kanske att dämpa omställningen till världen utanför företagandet genom att lugnt sakta ner arbetstakten.
Du kan fortsätta med företagsverksamheten vid sidan av pensionen antingen på heltid eller med fokus på till exempel endast de trevligaste uppgifterna och kunderna.
Om du vill ha mera tid i ditt liv för annat redan före ålderspensionen kan lösningen vara partiell ålderspension. Den minskar den framtida pensionen, men om entusiasmen och krafterna räcker till kan man kompensera inkomstförlusten genom att fortsätta arbeta på deltid efter den lägsta pensionsåldern.