Ilona valittiin Varmassa vuoden testaajaksi. Valintaperusteiden mukaan hän on iloinen joukkuepelaaja.

Ilonan hymy herkässä Varman työurapolulla

”Tyhmiä kysymyksiä ei ole”, sanoo kehityspäällikkö Ilona Möttönen. Hänelle jatkuva oppiminen on tärkeää, ja siihen panostetaan Varmassa.

Miten päädyit kehityspäälliköksi?

– Aloitin Varmassa vuonna 2017 palveluneuvojana vakuutuspalveluissa. Työhöni kuului asiakaspalvelu, ensin YEL-asiat sitten myös TyEL-neuvonta. Osallistuin erilaisiin projekteihin ja testauksiin, ja parin vuoden päästä pääsin vakuutusasiantuntijaksi.

Korona-aikana meille tuli organisaatiomuutos, jolloin siirryin suunnittelijaksi ja jatkoin testaustehtäviä. Nykyinen tehtäväni on Kasvun tuki -tiimissä. Kehityspäällikkönä toimenkuvani on monipuolinen. Teen yhteistyötä eri tiimien kanssa. Erityisesti olen paneutunut vakuutushakemusprosesseihin. Niitä olen ollut kehittämässä alusta asti.

Alkuvuosien opit asiakaspalvelussa luovat hyvän pohjan tekemiselle. On tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja pitää mieli avoinna uudelle. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Olet myös niin sanottu robot owner, mitä se tarkoittaa?

– Kyllä. Tehtäväni on toimia seulana Varman robottitiimille. Käytännössä pidän korvat auki ja yritän löytää rutiinitehtäviä, jotka voisi ulkoistaa robotille. Sitten tutkailen prosessia läpi ja mietin, kannattaisiko asiaa lähteä viemään eteenpäin tiimille.

Hyödynnämme robotiikkaa esimerkiksi turvapostien käsittelyssä. Robotti avaa vääriin postilaatikkoihin tulleet viestit. Se katsoo, kuka on oikea ihminen niihin vastaamaan ja lähettää viestit eteenpäin. Aikasäästö on tuntuva, koska viestiliikennettä on paljon.

Ihmisille pitää luoda tunne, että he ovat osa muutosta.

Mitä haasteita koet työssäsi?

– Työelämä on nykyään aika sirpalemaista. Useat viestintäkanavat ja jatkuvat keskeytykset häiritsevät keskittymistä ja työn tehokkuutta. Olisi hienoa, jos voisi paneutua yhteen asiaan rauhassa.

Olen pyrkinyt ratkaisemaan tätä laittamalla itseni offline-tilaan Teamsissa. Varaan itselleni fokus-aikaa kalenterista viikottain, muuten on vaikea syventyä.

Toinen haaste on eläkkeisiin liittyvä lainsäädäntö. Esimerkiksi YEL:iin liittyvät työtuloasiat ovat vaikeita.

Mitä olet oppinut oppimisesta?

– Oppiminen on asenteesta kiinni, ja edellyttää vanhoista toimintatavoista luopumista. Olen törmännyt muutosvastarintaan esimerkiksi silloin, kun robotiikkaa on otettu käyttöön. Ihmiset saattavat takertua vanhoihin tuttuihin tapoihin, vaikka uudet olisivat tehokkaampia.

Muutokseen sitoutuminen vaatii motivaation. Ihmisten on ymmärrettävä, miksi muutoksia tehdään ja miten ne hyödyttävät heitä. Oivallukset motivoivat. Ihmisille pitää luoda tunne, että he ovat osa muutosta.

Miten hyödynnät tekoälyä työssäsi?

– Tällä hetkellä hyödynnän Copilotia Teamsissa transkriptioiden tekemiseen ja muistiinpanojen luomiseen.

Tulevaisuudessa toivon, että tekoäly voisi auttaa testauksessa ja määrittelyssä löytämällä ristiriitaisuuksia ja ehdottamalla korjauksia. Tekoälyn käytössä on paljon samaa kuin robotiikassa. Säännöt on määriteltävä tarkkaan, jotta siitä saa hyötyjä irti. Myös dokumentaatio ja data pitää olla kunnossa.

Miten Varmassa tuetaan osaamisen kehittämistä?

– Monin tavoin. Voin käyttää tunnin viikossa opiskeluun ja perehtymiseen. Työnantaja tarjoaa koulutuksia ja luentoja, ja kannustaa kouluttautumaan. Itse suoritin töiden ohessa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon digitalisaation johtamisessa.

Lisäksi järjestämme Varmassa demoja jokaisen kolmen viikon sprintin eli kehitysjakson päätteeksi. Kaikille avoimissa tilaisuuksissa esittelemme kehitteillä olevia asioita ja jaamme hiljaista tietoa.

Muutoskyvykkyys

  • tarkoittaa joustavuutta, oppimishalua ja sopeutumiskykyä muuttuvassa työelämässä
  • edellyttää valmiutta omaksua uusia työtapoja, hyödyntää teknologiaa ja kehittää omaa osaamista
  • auttaa ennakoimaan muutoksia, hallitsemaan epävarmuutta ja edistämään sekä omaa että organisaation kehitystä.

Lähde: Microsoft Copilot