Eläkettä ennakkoon

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työnteon vähentämisen. Moni ottaa sen myös paikatakseen työttömyysturvaansa.

Tilitoimistoyrittäjä Mirja täytti huhtikuussa 60 vuotta. Yrittäjälle tyypilliseen tapaan Mirja on aina ottanut vastaan kaikki työt, mitä hän on suinkin pystynyt hoitamaan. Se on tarkoittanut usein 12 tunnin työpäiviä ja tositteiden täplittämiä viikonloppuja. Välillä on ollut hiljaistakin.

Nyt Mirja haluaisi keventää työntekoaan. Muutaman kuukauden vuorotteluvapaa olisi tervetullut hengähdystauko, mutta se ei ole ratkaisu yksinyrittäjälle.

– Parasta olisi, jos voisi keskittyä kivoihin hommiin ja jättää rutiinitehtävät nuoremmille.

Kivat hommat ovat Mirjasta sellaisia, joissa pääsee auttamaan asiakasta tavallista mutkikkaammassa tilanteessa.

Mirja ei vielä saa osittaista vanhuuseläkettä eli ovea, mutta se kiinnostaa, vaikka lopullinen eläke sitten pieneneekin. Oven ansiosta Mirjan tulot pysyisivät suunnilleen ennallaan, vaikka laskutus vähenisi.

Ovesta Mirja kuuli naapuriltaan Pentiltä, jonka työsuhde kunnalla päättyi koronan seurauksena. Pentti on 61-vuotias, joten hän pääsi hakemaan ovea saman tien. Päätös verkossa tehtyyn hakemukseen tuli parissa päivässä, kuten ove-päätökset yleensäkin.

Pentille oli iloinen yllätys, ettei osittainen vanhuuseläke vaikuta työttömyyspäivärahan määrään. Tai jos töitä löytyy vaikka keikkaluonteisesti, työnteko ei vaikuta oveen. Ei hän muuten olisi ovea hakenutkaan.

Myös Mirjan kampaaja Päivi, jolta korona karkotti asiakkaat, pohtii oven hakemista. Yrittäjät ovatkin hakeneet ovea palkansaajia innokkaammin.

Kolmen kuukauden katumusaika

Yrittäjälle osittainen vanhuuseläke on yhtä joustava kuin työttömällekin. Jos Mirjalle tulisikin odotettua enemmän mielenkiintoisia tehtäviä tai Päivin asiakkaat palaisivat pian, se ei vaikuttaisi osittaisen vanhuuseläkkeen määrään. Ovella voi tehdä töitä yrittäjänä tai palkansaajana niin paljon kuin haluaa tai olla tekemättä töitä lainkaan.

Osittaisen vanhuuseläkkeen voi kuitenkin perua vain kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Osittainen vanhuuseläke tai pidemmin ilmaistuna osittainen varhennettu vanhuuseläke tarkoittaa, että tienatusta työeläkkeestä voi ottaa käyttöönsä osan jo 61-vuotiaana. Vuonna 1964 syntyneillä ikäraja on 62, ja sitä nuoremmilla kolme vuotta ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää.

Mirjalla on siis vuosi aikaa tehdä laskelmia ja kertoa asiakkaille suunnitelmistaan. Käteen jäävän rahasumman laskeminen ei tosin ole aivan yksinkertaista. Eläkettä verotetaankin eri tavalla kuin palkkaa. Ovea Mirjan kannattaa hakea eläkeyhtiöstään noin kuukautta ennen kuin haluaa rahat tililleen.

Eläkkeestä voi ottaa ennakkoon joko 25 tai 50 prosenttia. Lähes yhdeksän kymmenestä valitsee 50 prosentin osuuden.

Harva jatkaa yli alimman eläkeiän

Oven aikana tehdystä työstä tai työttömyyskorvauksesta kertyy normaaliin tapaan eläkettä. Se kompensoi laskelmien osoittamaa eläkkeen kutistumista varsinkin, jos työntekoa jatkaa yli alimman eläkeiän. Siinä tapauksessa eläkettä korotetaan 0,4 prosenttia jokaista lykättyä kuukautta kohti.

Oven valinneista yli kaksi kolmasosaa on jatkanut töissä, mutta jatkaminen alinta vanhuuseläkeikää pidempään on harvinaista.

Tilastoista selviää, että osittaisesta vanhuuseläkkeestä nauttimiseen pisin aika, 22 kuukautta, on ollut juuri yrittäjillä. Yksityisen puolen palkansaajat nauttivat ovesta keskimäärin 20 kuukautta, ilmenee yksityisen alojen työeläkevakuuttaja Ilmarisen tiedoista. Julkisella sektorilla keskimääräinen aika ovella olemiseen ennen vanhuuseläkkeen hakemista on 18 kuukautta.

Laskurit laulavat

Osittainen vanhuuseläke korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 alussa, ja se on ollut edeltäjäänsä suositumpi. Osa-aikaeläke edellytti työn osa-aikaistamista, ja työnteon määrää valvottiin. Se oli selvästi suositumpaa julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Julkisen alan työeläkevakuuttaja Kevassa onkin havaittu, että erityisesti kunnissa työn vähentäminen liitetään herkästi myös oveen.

Kuntien henkilöstöstä lukumääräisesti eniten ovea ovat tähän mennessä hakeneet lähihoitajat. Valtiolla hakijoina on ollut erityisesti hallinnon erityisasiantuntijoita ja kehittämistehtävissä toimivia.

Koronan aiheuttamat lomautukset ja irtisanomiset eivät vielä näy eläketilastoissa. Kevään aikana Kevaan on kuitenkin tullut kyselyitä tavallista enemmän erityisesti väsyneeltä hoitohenkilökunnalta ja työttömyysuhan alla olevilta. Erityisesti on kyselty työttömyyden vaikutusta.

Ilmarisessa kiinnostus ovea kohtaan on tänä keväänä näkynyt verkkosivuilla olevien eläkelaskureiden käytön lisääntymisenä.

Artikkelia varten tietoja ovat antaneet erityisasiantuntija Sirpa Sakslin Kevasta ja osastonjohtaja Outi Pekkarinen Ilmarisesta.

Jäisinkö ovelle?

Tilitoimistoyrittäjä Mirja on määritellyt YEL-työtulokseen 32 000 euroa vuodessa. Se on samaa luokkaa kuin osakeyhtiöstään palkkaa nostavan yrittäjän YEL-työtulo keskimäärin.

Suuntaa antavan laskelman mukaan siihen mennessä, kun Mirja täyttää 61 ikävuotta, tienattu työeläke tulee olemaan noin 1 700 euroa kuukaudessa. Jos hän jatkaisi työntekoa alimpaan eläkeikäänsä, joka on 64 vuotta ja kuusi kuukautta, eläke olisi noin 1 900 euroa kuukaudessa.

Ovea hän saisi maksimissaan noin 700 euroa kuukaudessa. Se nakertaa eläkettä pysyvästi 0,4 prosenttia kuukautta kohden. Kolmen ja puolen vuoden oven seurauksena Mirjan lopullinen työeläke kutistuisi siis vajaaseen 1 600 euroon, mikäli hän pitäisi työtulonsa siihen asti ennallaan.

– Olisihan se hyvä, jos vanhuuseläkkeellä voisi vielä tehdä keikkatöitä, Mirja pohtii.

Katri Isotalo