kirja kolahti

Elämästä sen kaikkine piikkeineen

Hanna Hiidenpalon valitsemissa kirjoissa kuljetaan pankkiirimaailmassa, New Yorkissa ja Pariisissa – ja palataan suomalaiseen sielunmaisemaan.

Liaquat Ahamed: Lord of FinancePenguin Press, 2009
Liaquat Ahamed: Lord of FinancePenguin Press, 2009

Instituutioiden

alkulähteille

Kun keskuspankkien rooli on finanssikriisin jälkeen aivan uudessa mittasuhteessa, on hyvä ajankohta palata näiden instituutioiden historiaan ja myös niissä vaikuttaneisiin aikansa päättäjiin.

Ahamed avaa lähes sata vuotta sitten elettyjä aikoja neljän mahtavan keskuspankkijohtajan kautta. Hän kuvaa heidän henkilöhistoriaa ja roolia kansainvälisen rahoitusjärjestelmän jälleenrakentamisessa sodan jäljiltä 1920-luvulla sekä tehtyjen valintojen seurauksia. Keynes pääsee myös kirjassa esille. n

Teemu KeskisarjaSuuri tammiSKS, 2014
Teemu KeskisarjaSuuri tammiSKS, 2014

Kansakunnan

henkistä viljelyä

Erilainen historiikki, joka kantaa 1930-luvulta nykypäivään. Keskisarja kirjoittaa raikkaasti ja elävästi Suomen kulttuu- rirahastosta ja siitä, kuinka kateudesta voi joskus versota jotain kestävää.

Kulttuurirahaston perustan loivat 30 000 kansakoululaista, jotka kiersivät ovelta ovelle ympäri Suomea ja tavoittivat 200 000 lahjoittajaa. Vuosikymmenten saatossa ”suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen” on näkynyt luovuutena eri tavoin tieteessä, taiteessa ja yhteiskunnassa. n

Dan Barry:City LightsSt. Martin’s Griffin,2007
Dan Barry:City LightsSt. Martin’s Griffin,2007

Suurkaupungin

matkaoppaaksi

Joskus matkalle – tai vaikka vain nojatuolimatkalle – on mukava ottaa seuraksi perinteisen matkaoppaan sijaan hieman toisenlainen kirja.

Dan Barry kirjoitti kau- punkikolumnia New York Times -lehteen vuosina 2003–2006 ja nämä kertomukset on sittemmin koottu kirjaksi, City Lights – Stories About New York, laajemman lukijakunnan iloksi.

Barryn matkassa kuljetaan eri puolilla New Yorkia ihmisten arjessa; sen suurissa ja pienissä tapahtumissa, muutosten keskellä hieman haikeissakin tunnelmissa, mutta elämänmakuisesti. n

Muriel Barnbery:Siilin eleganssiGummerus, 2010
Muriel Barnbery:Siilin eleganssiGummerus, 2010

Elämästä osuvasti

Tervetuloa Pariisiin tutustumaan taloon numero 7 rue de Grenelellellä ja sen asukkaisiin. Täällä tapaatte muun muassa omaan takahuoneeseensa syrjään vetäytyneen ovenvartija Renée Miche- lin, kaksitoistavuotiaan pohdiskelijan Paloman ja japanilaisen herran Ozun.

Kirjasta tuli heti menestys niin kotimaassaan Ranskassa kuin muuallakin maailmalla. Ei ihme, sillä niin tarkasti ja herkästi kirjoittaja kuvaa elämää – kaikkine piikkeineen. Kirja vaatii lukijalta aikaa, mutta palkitsee siihen paneutuneen. n

Kuka?

Hanna Hiidenpalo

Ikä: 49 vuotta.

Koulutus: KTM.

Työ: sijoitusjohtaja eläkeyhtiö Elossa.

Lähellä sydäntä: Ilman muuta lukeminen.

Lukee seuraavaksi: Bill Haytonin The South China Sea.