kirja kolahti
Elämästä sen kaikkine piikkeineen
Hanna Hiidenpalon valitsemissa kirjoissa kuljetaan pankkiirimaailmassa, New Yorkissa ja Pariisissa – ja palataan suomalaiseen sielunmaisemaan.
Instituutioiden
alkulähteille
Kun keskuspankkien rooli on finanssikriisin jälkeen aivan uudessa mittasuhteessa, on hyvä ajankohta palata näiden instituutioiden historiaan ja myös niissä vaikuttaneisiin aikansa päättäjiin.
Ahamed avaa lähes sata vuotta sitten elettyjä aikoja neljän mahtavan keskuspankkijohtajan kautta. Hän kuvaa heidän henkilöhistoriaa ja roolia kansainvälisen rahoitusjärjestelmän jälleenrakentamisessa sodan jäljiltä 1920-luvulla sekä tehtyjen valintojen seurauksia. Keynes pääsee myös kirjassa esille. n
Kansakunnan
henkistä viljelyä
Erilainen historiikki, joka kantaa 1930-luvulta nykypäivään. Keskisarja kirjoittaa raikkaasti ja elävästi Suomen kulttuu- rirahastosta ja siitä, kuinka kateudesta voi joskus versota jotain kestävää.
Kulttuurirahaston perustan loivat 30 000 kansakoululaista, jotka kiersivät ovelta ovelle ympäri Suomea ja tavoittivat 200 000 lahjoittajaa. Vuosikymmenten saatossa ”suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen” on näkynyt luovuutena eri tavoin tieteessä, taiteessa ja yhteiskunnassa. n
Suurkaupungin
matkaoppaaksi
Joskus matkalle – tai vaikka vain nojatuolimatkalle – on mukava ottaa seuraksi perinteisen matkaoppaan sijaan hieman toisenlainen kirja.
Dan Barry kirjoitti kau- punkikolumnia New York Times -lehteen vuosina 2003–2006 ja nämä kertomukset on sittemmin koottu kirjaksi, City Lights – Stories About New York, laajemman lukijakunnan iloksi.
Barryn matkassa kuljetaan eri puolilla New Yorkia ihmisten arjessa; sen suurissa ja pienissä tapahtumissa, muutosten keskellä hieman haikeissakin tunnelmissa, mutta elämänmakuisesti. n
Elämästä osuvasti
Tervetuloa Pariisiin tutustumaan taloon numero 7 rue de Grenelellellä ja sen asukkaisiin. Täällä tapaatte muun muassa omaan takahuoneeseensa syrjään vetäytyneen ovenvartija Renée Miche- lin, kaksitoistavuotiaan pohdiskelijan Paloman ja japanilaisen herran Ozun.
Kirjasta tuli heti menestys niin kotimaassaan Ranskassa kuin muuallakin maailmalla. Ei ihme, sillä niin tarkasti ja herkästi kirjoittaja kuvaa elämää – kaikkine piikkeineen. Kirja vaatii lukijalta aikaa, mutta palkitsee siihen paneutuneen. n