Mitä lobbari lukee?

Tietysti toisen lobbarin kirjoittamia kirjoja, aikalaisteoksia ja hymistelemättä kirjoitettuja elämäkertoja. Finanssialan vaikuttaja Tuomo Yli-Huttula esittelee kirjasuosikkinsa.

Legendaarisessa baarissa NY:ssa

New York ihastuttaa ja sykähdyttää aina minua. Kirja kuvaa vetävällä tavalla suomalaisen laittoman siirtolaisen Tyyni Kalervon (1900− 1993) tarinan piikatytöstä NY:n legendaarisen baarin pitäjäksi.

Tarinassa vilisee suomalaisia poliitikkoja ja julkkiksia, jotka vierailevat hänen baarissaan. Eri vuosikymmenien ajankuva tulee kirjassa iholle. Teemu Luukka tuntee kohteensa ja on sujuvasti sisältänyt kirjan sivuille kaupunkielämäkerran metropolista. Helsingin Sanomien toimittaja Luukka on nuorena ahertanut Tyyni Kalervon baarissa.


Lobbarin näkökulmasta

Anders Blom on entinen toimittaja ja pitkän linjan ammattilobbari. Hän on väitellyt tohtoriksi vuonna 2018 aiheesta Taloudelliset eturyhmät politiikan sisäpiirissä. Teos kumpuaa väitöskirjasta.

Näin entiselle toimittajalle ja nykyiselle ammattilobbarille Blomin teos on herkullista luettavaa. Se avaa viiltävällä tavalla lobbareiden näkökulmasta poliittista järjestelmäämme. Miten asioihin on vaikutettu? Keskeinen johtolanka Blomin teoksessa on, että Suomi tarvitsee lobbaukseen lisää avoimuutta ja eettisiä pelisääntöjä.


Suomisen perhe arvostavin silmin

Riku Keski-Rauska on pureutunut erinomaisesti Ilkka Suomisen merkittävään poliittiseen uraan, joka jää helposti isojen poliittisten egojen varjoon. Harva muistaa, että hän oli ensimmäinen huippupoliitikko, joka kannatti julkisesti Suomen liittymistä Euroopan yhteisöihin.

FT Keski-Rauskan onni on ollut, että Suominen on avannut hänelle sanaisen arkkunsa ja arkistonsa. Kyse ei ole kuitenkaan hymistelevästä elämänkerrasta. Herkullista kirjassa on se, miten siinä avataan puolison Riitta Suomisen poliittista roolia.


Donna saa syttymään

Luen paljon dekkareita ja olen paljon viettänyt vapaa-aikaani Venetsian saarilla. Tällä hetkellä voin vain haaveilla pitkästä oleilusta siellä. Eipä ole siis mikään ihme, että rakastan Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvia dekkareita. Kirjoista välittyvät Leonin rakkaus Venetsiaan ja ihailu italialaisten kykyyn nauttia elämästä.

Kuolema oopperassa on Leonin ensimmäinen Guido Brunettista kertova kirja. Se kolahti ja siitä alkoi suhteeni Leoniin, jonka kerran ilokseni näinkin Venetsian lentokentällä. Ooppera on musiikkimuotona minulle tärkeää.

Tuomo Yli-Huttula

  • Ikä: 56-vuotias
  • Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri
  • Työ: Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
  • Lähellä sydäntä: Kainuu, Saimaa ja Venetsia
  • Kirja, jonka aion lukea seuraavaksi: Barack Obama: Luvattu maa.