Avoimuus ei ollutkaan katastrofi

Kukaan ei taida enää muistaa erästä kymmenen vuotta sitten tehtyä lainmuutosta. Lakiin työeläkevakuutusyhtiöistä lisättiin vaatimus sisäpiirirekisteristä. Avainhenkilöiden ja hallituksen jäsenten osakekaupat ja osakeomistukset tulivat julkisiksi.

Sisäpiirirekisteri oli eläkeyhtiöille karvas. Työeläkeyhtiö Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtaja Jyri Häkämies varoitti, että ”velvollisuus julkistaa yksityishenkilöinä tehdyt osakekaupat vaikeuttaisi käytännössä merkittävästi työeläkeyhtiön hallitustyöskentelyyn osallistumista”.

Hänen mukaansa työeläkeyhtiöiden hallitukset menettäisivät sijoitustoiminnan osaamista ja siten myös sijoitustuottoja.

Kohtasiko työeläkeyhtiöiden hallituksia joukkopako?

Oliko lainmuutoksella pelättyjä vaikutuksia? Kohtasiko työeläkeyhtiöiden hallituksia joukkopako?

Hallituksissa on yhä vaikutusvaltaisia korkeassa asemassa olevia ihmisiä. Häkämies itsekin on samassa asemassa Ilmarisen hallituksessa.

Suomen suurimpien yritysten toimitusjohtajat eivät enää miehitä työeläkeyhtiöiden hallituksia niin näkyvästi kuin takavuosina. Syynä voi olla muukin kuin sisäpiirirekisteri, esimerkiksi järkevöitynyt ajankäyttö tai vähäisempi vallanjano.

Hallituksissa on nyt aiempaa enemmän naisia. Ulkopuolisen on mahdotonta arvioida, miten se on vaikuttanut osaamiseen.

Sisäpiirirekisterin kanssa taisi käydä niin kuin monessa epämiellyttävältä kuulostavassa lainmuutoksessa käy. Muutoksen kohteet pelottelevat kauhistuttavilla seurauksilla, mutta muutoksen jälkeen elämä jatkuu entisellään.

Häkämiehen mainitsema sijoitusosaaminen on ollut työeläkeyhtiöiden hallituksissa aina kirjavaa. Toiset ovat sijoittamisen ammattilaisia, toisille hallituksen jäsenille taas on opetettu sijoittamisen alkeita. Varsinaisia sijoituspäätöksiä ei tosin tehdä hallituksissa, eikä jäsenten osaamista mittaa kukaan.

Työeläkeyhtiöiden johtajien osaamista sen sijaan mitataan ja valvotaan. Erästä vastanimitettyä työeläkeyhtiön toimitusjohtajaa ei päästetty heti tositoimiin, vaan hänen piti Finanssivalvonnan määräyksestä ensin perehtyä toimialaan ja työskennellä johtamassaan firmassa oppipoikana. Samoin kävi eräässä vahinkovakuutusyhtiössä.

Tuntuu omituiselta, että hallitukset nimittävät yhteisten miljardien huoltajiksi henkilöitä, jotka ovat valvovan viranomaisen mielestä epäpäteviä.

On hyvä, että edes tältä osin valvotaan. Valtaosassa yrityksiä johtajien pätevyyttä ei valvo kukaan, ja sen näköistä on joskus jälkikin.


Kolumnisti Pekka Seppänen on riippumaton talouden tarkkailija.