Eläketietoa janoaville uusi luotettava tietoteos
Eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti, ja eläkevuosista on muodostunut merkittävä osa ihmisten elinkaarta. Joulukuussa ilmestyvä Eläketietokirja kuvaa Suomen eläkejärjestelmän erikoispiirteet ja kertoo lukijalle yleistajuisesti, millaisen turvan järjestelmä tarjoaa, miten eläkkeet rahoitetaan ja miten järjestelmä vertautuu kansainvälisesti. Lisäksi mukana on aimo annos historiaa ja tulevaisuudennäkymiä.
Eläketurvakeskuksen julkaisema ja SKS:n kustantama kirja valottaa myös järjestelmän päätöksentekoa ja uudistamista.
Eläkkeet ovat keskeinen osa hyvinvointivaltiota.
Sujuvasanaisen 170-sivuisen tietoteoksen toimittaneet Suvi Ritola ja Niko Väänänen työskentelevät Eläketurvakeskuksessa asiantuntijatehtävissä.
– Työeläke on iso pala purtavaksi, myöntää erityisasiantuntija Niko Väänänen.
Eläketurva kiinnostaa. Vuosikymmeniä rakennettua ainutlaatuista turvaverkkoa kohtaan kohdistuu Väänäsen mukaan yhä enemmän mielenkiintoa.
– Työeläke on merkittävä osa eläkeläisten toimeentuloa, työeläkemaksu on huomattava palkan sivukulu, ja eläkerahastoissa on yli vuotuisen bruttokansantuotteen verran sijoitusvarallisuutta, Väänänen sanoo.
Haasteena eläkejärjestelmän päätöksenteossa ovat sukupolvien yli ulottuvat vaikutukset, siihenkin kirjoittavat ottavat kantaa.
Eläkkeet ovat keskeinen osa hyvinvointivaltiota ja ne koskettavat jokaisen suomalaisen elämää. Muutoksista huolimatta eläkejärjestelmän peruspilarit ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä.
– Toivomme, että kirja auttaa ymmärtämään eläkkeiden kokonaisuutta. Työeläke määräytyy yhä ansioiden mukaan samalla kun kansaneläke tarjoaa vähimmäiseläketurvan, erityisasiantuntija Suvi Ritola toteaa