Se on vähän miten sen ottaa

Timo Viherkenttä kokovartalokuvassa.

Suomen työeläkejärjestelmän sijoitustappiot vuonna 2022 olivat noin 15 miljardia euroa. Kuuden suurimman eläkesijoittajan prosentuaaliset tuotot olivat miinuksella vaihteluvälillä 3,7–7,0 prosenttia. Kun inflaatio samaan aikaan rynnisti, reaaliset tappiot olivat vielä melkoisesti suurempia.

Tappioihin, joiden määrä vastaa osapuilleen valtion kaikkia tuloverotuottoja ihmisiltä ja yhteisöiltä, on syytä suhtautua vakavasti. Miinukset ovat silti enintään osatotuus ja ehkä pahastikin harhaanjohtava sellainen.

Ensinnäkin jo katsottaessa vuosia 2021 ja 2022 yhdessä ollaan reilusti plussalla. Toiseksi vuosi 2022 oli aivan poikkeuksellinen, kun osake- ja korkosijoitusten arvot tulivat isosti alas käsi kädessä eikä perinteisestä hajautuksesta näiden kesken ollut juuri iloa. Pakopaikkoja tarjosivat oikeastaan vain sijoitukset erilaisiin kohteisiin, joita ei arvosteta päivittäin markkinoilla.

Yksi vuosi ei kerro pysyvästä muutoksesta.

Lisäksi nuo vuoden 2022 tuotot olivat kansainvälisessä vertailussa suorastaan hyviä! Viime vuosina olemme usein jääneet monien ulkomaisten eläkerahastojen luvuista. Korkotasojen alenemisesta pitkään hyötyneet hollantilaiset ja tanskalaiset rahastot kokivat nyt paljon isompia tappioita ja myös Ruotsissa kolhut olivat suurempia kuin meillä. Yksi vuosi ei kerro pysyvästä muutoksesta, mutta vuosien mittaan kertyneitä eroja kurottiin kyllä kiinni.

Verrokkien lukuja paremmat numerot tuskin tarkoittavat, että meistä on yhtäkkiä tullut etevämpiä sijoittajia. Pikemminkin ne kertovat suomalaisen sääntelyn ominaisuuksista, jotka rajaavat tappioiden suuruutta huonoina aikoina. Se on tavallaan hyvä, mutta on myös niin, että ylöspäin menevät sijoitusmarkkinat ovat tappiovuosia tavallisempia. Systeemi, joka toimii nousumarkkinoilla vähän huonosti, johtaa herkästi siihen, että yli ajan jäädään siitä, mikä olisi mahdollista. Vaikka säännöksistämme on karsittu tätä elementtiä, kehittämisen varaa on yhä.

Sijoitussalkku, joka ei koskaan tuottaisi tappioita, olisi liian varovainen. Kelpo tuottoja ei voi saada ottamatta riskiä ja silloin tulee ajoittain myös miinusta. Sille, joka lupaisi jatkuvasti sijoittaa korkealla tuotolla ja pienellä riskillä, en antaisi eläkevaroja hoidettavaksi. Tekoälylläkin lienee sellaiseen vielä matkaa.

Timo Viherkenttä

Kirjoittaja, OTT Timo Viherkenttä työskentelee Senior Fellow -tehtävässä Aalto-yliopistossa.