Juontaja Alma Onali esittelykuvassa.
Eläkekomitea-podcastia juontaa Helsingin Sanomista tuttu taloustoimittaja Alma Onali.

Eläkekomitea valvoo kanssasi

Palkittu podcast etsii vastauksia yökyöpeleiden eläkehuoliin.

Keskiyön hetki on maaginen. Kuun loisteessa mieleen hiipivät elämän suuret kysymykset, kuten eläketurva.

Eläkekomitea-podcastsarjan kolmannella tuotantokaudella puhelinlangat käyvät kuumina, kun yökyöpelit lähestyvät panelisteja eläkehuolillaan.

Öistä eläkekeskustelua johtaa Helsingin Sanomista (HS) tuttu taloustoimittaja Alma Onali (kuvassa). Uutisraportti-podcastin ohella Onali tunnetaan yhtenä palkitun Hyvän sään aikana -kirjan (2017) kirjoittajista.

Toimittajana Onali kuvailee itseään innostujaksi, joka syttyy ”isoista systeemeistä” ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Parhaillaan hän valmistelee sosiologian väitöskirjaa muovista yhteiskunnassa.

– Eläkkeet on juuri tällainen iso aihe, joka vaikuttaa aluksi pölyiseltä, mutta kytkeytyy monilla tavoin ihmisten elämään ja yhteiskuntaan. Esimerkiksi deittailukulttuurin muutos liittyy syntyvyyteen, ja se taas heijastuu eläketurvan kestävyyteen.

Ennakkoluulottomat mielipiteet ovat edelleen ohjelman suola.

Tuovi Rautjoki, ETK:n viestintäjohtaja

Rohkeasti yölinjalla

Eläkekomitean uusi konsepti on saanut innoituksensa Pekka Saurin legendaarisesta Yölinja-radio-ohjelmasta.

Öisten soittajien huolien setviminen vie ohjelmaa kabineteista kansanomaisempaan suuntaan. Tarkoituksena on edelleen nostaa keskusteluun tuoreita näkökulmia ja lisätä ymmärrystä monimutkaisista kehityskuluista.

– Puhelut tuovat ohjelmaan lisää tunnetta ja uusia maanläheisempiä näkökulmia. Niiden kautta on hedelmällistä rakentaa parempaa ymmärrystä eläkeasioista. Ennakkoluulottomat mielipiteet tulevat edelleen olemaan ohjelman suola, kertoo viestintäjohtaja Tuovi Rautjoki Eläketurvakeskuksesta.

Ensimmäinen jakso ilmestynyt

Kevään aikana komiteassa käsitellään muun muassa työuria, syntyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta eri näkökulmista.

Tuotantokauden ensimmäinen jakso löytyy jo Spotifysta ja muista podcast-palveluista. Jaksossa keskustellaan eläkkeistä ja sijoittamisesta.

Panelisteina kansalaisten eläkehuolia pohtivat Soste-ekonomisti Anni Marttinen, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ja Eläketurvakeskuksen suunnitteluosaston päällikkö Ismo Risku.

Kuuntele kauden avausjakso: Riittäisikö miljoonan euron sijoituspotti loppuelämäksi?