Maailman paras suomalainen

Timo Viherkenttä

Konsulttiyhtiö Mercerin jokasyksyinen eläkejärjestelmien vertailu on ollut taas pureskeltavana. Arvio on varsin perusteellinen, muttei toki absoluuttinen totuus.

Tällä kertaa olimme viides 44 maan joukossa. Kelpo tulos, vaikka meidät onkin poispilattu ykkössijoilla monenlaisissa rankkauksissa. Pohjoismaisessa valioliigassa, jonka kaikki jäsenet olivat kymmenen parhaan joukossa, sijoituimme keskimmäiseksi.

Eläkepolitiikan suurella kiikkulaudalla – eläketurvan riittävyydessä ja järjestelmän taloudellisessa kestävyydessä – päädyttiin tasapeliin, sijoille 11 ja 10. Sen mukaan balanssi ei näyttäisi ainakaan muihin maihin nähden erityisesti vinksahtaneen kumpaankaan suuntaan.

Ässämme on ollut vuodesta toiseen vertailun kolmas komponentti, integriteetti. Tämä vähän epähavainnollinen käsite pitää sisällään sääntelyn, hallintotavan, hallintokustannukset, viestinnän ja läpinäkyvyyden. Olimme jälleen tässä ykkösiä.

Me olemme aika herkästi pitäneet omaa systeemiämme erityisen mainiona.

Suomi ei ole vertailijoille helpoin tapaus, koska järjestelmämme on monin tavoin omanlaisensa. Muualla yksityiset yhtiöt eivät hoida lakisääteistä eläketurvaa. Peruseläke (meillä kansan- tai takuueläke) ei ole myöskään yleensä meidän tavallamme muista eläketuloista riippuvainen ja useimmissa maissa lakisääteisissä eläkkeissä on myös jonkinlainen yläraja. Suomalaistyyppinen osittainen rahastointikaan ei ole maailmalla sääntö.

Raportin tekijät näyttävät silti ymmärtäneen järjestelmämme ja voimme arvioida arvioijat kelvollisiksi. Terävimmästä kärjestä jääneet eläkkeiden riittävyys ja järjestelmän kestävyys ovat myös kotikentällä jatkuvan pohdinnan kohteina.

Kehutussa integriteetissäkin voidaan kyllä helposti nähdä parantamisen varaa. Täydellistä ei tosin taida olla muuallakaan, jatkuvasta ykkössijastamme päätellen.

Hyvissä tuloksissa piilee riski itsetyytyväisyyteen ja veltostumiseen. Me työeläkejärjestelmän hallinnossa mukana olevat olemme aika herkästi pitäneet omaa systeemiämme erityisen mainiona. Erityispiirteemme eivät kuitenkaan taida osoittaa, että muualla ollaan vähän hölmöjä, kun ei ole ymmärretty omaksua Suomen mallia.

Muistakin maista voi olla opittavaa. Olkaamme eläkejärjestelmää kehitettäessä myös uteliaita!

Timo Viherkenttä Kirjoittaja, OTT Timo Viherkenttä työskentelee työelämäprofessorina Aalto-yliopistossa.