Timo Viherkentän tuntevat tietävät hänet tarkaksi ja sanavalmiiksi. Ensimmäisessä Työeläke-lehden kolumnissaan Viherkenttä puhuu muun muassa verotuksen vaikutuksesta.

Timo Viherkenttä aloitti lehtemme kolumnistina

Kansantalouden tilinpidossa eläkevarat lasketaan osaksi julkista taloutta. Juuri julkiseen talouteen Työeläke-lehden uusi kolumnisti Timo Viherkenttä on pistänyt näppinsä useaan otteeseen.

Takavuosina valtiovarainministeriössä alivaltiosihteerinä piipahtaessaan Timo Viherkentän tietämys näihin aiheisiin laajeni ja nyttemmin taas syventyy talouselämään Aalto-yliopiston yritysjuridiikan työelämäprofessorina (2020–2023) työskennellessään. Eläkeasioista hänellä on pitkä tuntemus; onhan hän toiminut Kevan varatoimitusjohtajana ja Valtion eläkerahaston (VER) toimitusjohtajana.

Tulevina vuosina Työeläke-lehden lukijoilla on lupa odottaa teräviä huomioita ja perusteltuja mielipiteitä eläkekeskustelun sytykepuiksi. Kysyimme Timo Viherkentältä, mitä hän kuljettaa punaisena lankana kolumneissaan.

– Pyrin tuomaan eläkejärjestelmää koskevaan keskusteluun ja sen liepeillä oleviin ilmiöihin mielestäni liian vähälle huomiolle jääneitä näkökulmia. Yksi niistä liittyy eläketurvaan ja sen rahoitukseen, jossa Viherkentän mukaan suuren yleisön keskuudessa on tiedon mentävä aukko.

– Olen maksanut oman eläkkeeni -väite on eläketurvaan liittyvä väärinymmärrys, Viherkenttä puuskahtaa.

Suuri yleisö ei ehkä muista, että hän oli valtion rahavirtojen vartija ja nykyisen presidenttimme taustavoima toimiessaan budjettipäällikkönä valtiovarainministeri Sauli Niinistön ministeriaikana 1990-luvulla. Mutta sitäkin useampi saattaa muistaa, että hän on Yleisradion selostajalegendan, urheilutoimittaja Antero Viherkentän (1933–2011) poika.

Timo Viherkenttä tuntee eläkejärjestelmän kuin omat taskunsa. Mikä eläkkeissä jaksaa edelleen kiinnostaa?

Olen maksanut oman eläkkeeni -väite on eläketurvaan liittyvä väärinymmärrys.

Timo Viherkenttä

– Kiinnostaa tietysti, ja tulisi kiinnostaa myös päätöksentekijöitä, sillä eläkejärjestelmän vaikutukset ovat todella monimuotoiset. Se on olennainen niin meidän kaikkien elämässä kuin työnantajien ja julkisen talouden kannalta.

Eläkkeissä erityisen kiehtovaa hänen mukaansa on monikymmenvuotinen aikaulottuvuus. Aikaikkunoita on monia; ja yksi isoimmista eteen avautuvista on se, että kukin sukupolvi työnteollaan huolehtii omalta osaltaan systeemin jatkuvuudesta palkkaa ja eläketurvaa kerryttämällä. 

Timo Viherkenttä

  • 64-vuotias oikeustieteen tohtori
  • Tuntee eläketurvan säännökset ja rahoituspykälät.
  • Työeläke-lehden kolumnisti vuodesta 2022 alkaen.
  • Työskentelee nykyisin työelämäprofessorina Aalto-yliopistossa.
  • Useita luottamustehtäviä mm. työeläkeyhtiö Elon hallituksen ja Georgian valtion eläkerahaston Investment Boardin jäsenenä.