Kirjoissa kiehtovinta tarinat ja ajankuva

Historia ja värikkäät henkilökuvaukset kiehtovat eläkeyhtiö Elon eläkeratkaisija Paula Klemolaa. Monipuolisesti kirjoja lukiessaan hän kertoo tulevansa tietoiseksi aihepiireistä, joita ei tiennyt olevankaan.

Lukukokemuksia isältä tyttärelle

Tämä oli ensimmäisiä ”aikuisten kirjoja”, jonka luin teini-ikäisenä. Kirja oli isäni suuri suosikki ja siitä tuli myös oma suosikkini. Olen lukenut Väinö Linnan teoksen monta kertaa – usein itsenäisyyspäivän tietämillä – ja osaan siitä pitkiä pätkiä ulkoa.

Tuntematon sotilas antaa sotaa kokemattomille suomalaisille sukupolville kuvan siitä, millaista sota silloin oli ja minkälaisia tuntemuksia se rivimiehissä rintamalla herätti. Minua kirjassa viehättää erityisesti värikkäät henkilöhahmot ja heidän käyttämänsä murteet.

Väinö Linna: Tuntematon sotilas, WSOY, 1954


Historiasta koukuttavasti

Historia ei minua kouluaikoina juurikaan kiinnostanut. Siksikin oli melkoinen yllätys, kuinka nämä 1500-luvun Englantiin sijoittuvat C.J. Sansomin historialliset dekkarit koukuttivat heti ensilukemalta.

Jokaisessa tarinassa on dekkarin peruskuvioihin kuuluvat lukuisat erilaiset johtolangat, jotka johtavat lukijaa aina uudestaan harhaan. Kiehtovinta kirjoissa on ehkä kuitenkin se todella raadollinen ajankuvaus, joka tuo tarinoihin ihan omanlaisensa mausteen.

C.J. Sansom: Shardlake-sarja, Otava, 2012–2019


Kansantajuisesti universumista

Kirja jäi Stephen Hawkingin viimeiseksi teokseksi, ja siinä hän kirjan nimen mukaan vastaa lyhyesti ja suhteellisen kansantajuisesti ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin universumista ja sen fysiikan laeista. Ei siis tarvitse ymmärtää yleistä suhteellisuusteoriaa tai kvanttimekaniikkaa voidakseen lukea kirjan.

Sen lisäksi, että kirjassa Hawking kertoo siitä, mitä universumista nyt jo tiedetään ja minkälaista tutkimusta parhaillaan tehdään, hän myös antaa oman ennustuksensa, mihin suuntaan tutkimus ja ylipäätään ihmiskunta on menossa.

Stephen Hawking: Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin, WSOY, 2019


Näin voit välttää burn-outin

Tässä nykyisessä hektisessä arjessa saa joka hetki kuulla, kuinka tärkeää meille on lepo ja palautuminen. Mutta miten sen omassa elämässään toteuttaa, onkin toinen kysymys.

Hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola kertoo kirjassaan, miksi palautuminen on meille niin tärkeää ja lisäksi antaa ihan käytännön vinkkejä, miten vähentää väsymystä ja vahvistaa jaksamista arjessa.

Suosittelen: tämä kirja tulisi meidän kaikkien lukea mielellään jo ennen kuin olemme stressin ja uupumuksen kynsissä. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa helpompaa kuin korjaus.

Kaisa Jaakkola: Palaudu ja vahvistu, Tammi, 2018

Paula Klemola

  • Ikä: 52-vuotias
  • Koulutus: Laskentamerkonomi
  • Työ: Eläkeratkaisija eläkeyhtiö Elossa
  • Lähellä sydäntä: lukeminen, musiikki, postikorttien teko, sienestys
  • Kirja, jonka aion lukea seuraavaksi: Michelle Obaman Minun tarinani.