Specialforskare Susanna Sten-Gahmberg.

För många är lättföretagande en väg ut i arbetslivet

Lättföretagande har ökat i popularitet de senaste åren och lockar särskilt unga och personer med utländsk bakgrund.

Med lättföretagare avses personer som sysselsätter sig själv utan att etablera ett eget företag. I stället fakturerar lättföretagare sina kunder via ett faktureringsföretag.

Lättföretagande marknadsförs ofta som ett enkelt och flexibelt sätt att jobba och förknippas ofta med plattforms- och gigarbete

Det behöver ändå inte vara kopplat till en plattform. Exempel på arbeten som kan utföras som lättföretagare är freelanceuppdrag inom kreativa branscher, konsultuppdrag, tolkning och översättning, städning, privatläraruppdrag eller hantverkartjänster. 

Under trettio, utländsk bakgrund

Mellan 2017 och 2022 nästan trefaldigades antalet personer som använde faktureringsföretag från 23 000 till 68 000 personer, och utvecklingen ser ut att fortsätta.

Samtidigt som lättföretagande har blivit vanligare, har sammansättningen av gruppen ändrats. Lättföretagarna har blivit allt yngre, och 2022 var nästan 40 % i åldern 17–29 år.

Samtidigt har andelen som är födda i utlandet ökat – år 2022 var en av fyra lättförtagare födda i utlandet, jämfört med en av tio år 2017.

Lättföretagares egenskaper

åren 2017–2022, procentandelar 

Oftast sporadiskt

För de allra flesta är lättföretagandet sporadiskt och ger liten inkomst. År 2022 var medianårsinkomsten från lättföretagande 1 700 euro, och den genomsnittliga lättföretagaren mottog betalningar i 4,2 månader.

Det är ändå stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper i hur man jobbar som lättföretagare.

Ungas lättföretagande är mer sporadiskt och deras lättföretagarinkomster från är mindre jämfört med äldre lättföretagares. Det finns också skillnader mellan lättföretagare födda i utlandet och i Finland. Lättföretagare med utländskt påbrå har i genomsnitt högre inkomster från lättföretagande, och deras lättföretagarinkomster utgör en större andel av deras totala förvärvsinkomster.

Lättföretagande används på olika sätt

Analyser av lättföretagarnas arbetsmarknadssituation åren innan och efter att de börjar arbeta som lättföretagare ger insikter om hur lättföretagandet används. De flesta lättföretagarna är samtidigt anställda i ett anställningsförhållande, men åren innan de blir lättföretagare ökar arbetslösheten i gruppen.

Många unga finländska lättföretagare är samtidigt studenter, och lättföretagandet används sannolikt för att dryga ut kassan under studietiden. Unga lättföretagare med utländsk bakgrund har ofta kort botid i Finland innan de börjar jobba som lättföretagare.

I alla befolkningsgrupper sker en betydlig ökning i andelen som är i arbete, antingen i ett anställningsförhållande eller som egenföretagare, efter att de börjat som lättföretagare. I viss grad verkar alltså lättföretagande användas som en språngbräda in på arbetsmarknaden.

Lättföretagandets varighet samt inkomster från det 

år 2022 i olika befolkningsgrupper  

Borde tänka på pensionen

Vårt arbetspensionssystem är inte utvecklat för att tjäna nya arbetsformer som lättföretagande, vilket gör systemet utmanande att förstå fullt ut. Om en lättföretagare pensionsförsäkras som arbetstagare eller företagare varierar, men de flesta klassas som företagare. I dessa fall är lättföretagarna själva ansvariga för att teckna en pensionsförsäkring (FöPL) förutsatt att deras inkomster som (lätt)företagare överstiger den undre gränsen för FöPL (9 010 euro år 2024) och företagandet har en varighet på över fyra månader.

Fastän våra analyser visar att lättföretagarnas totala förvärvsinkomster ofta ökar efter att de blivit lättföretagare ser vi inte motsvarande ökning i deras pensionsupptjäning. Det här beror delvis på att de flestas lättföretagarinkomster inte överstiger den undre gränsen för FöPL, vilket betyder att de inte behöver teckna pensionsförsäkring. Nedsidan med detta är att en betydlig del av alla inkomster som intjänas som lättföretagare inte pensionsförsäkras, vilket ställer lättföretagarna i en sämre position jämfört med om de varit anställda.

Det finns också skäl att tro att kunskapen om betydelsen av pensionsförsäkring i vissa fall är bristfällig. Detta kan ge utslag i att lättföretagare uppger en lägre arbetsinkomst än den faktiska för att hålla försäkringspremien låg, vilket i sin tur inverkar på nivån på deras framtida pension. Det är därför viktigt att alla som överväger att jobba som lättföretagare sätter sig in i hur pensionssystemet fungerar, och vilken betydelse FöPL-försäkringen har för deras sociala trygghet.

Källa:

Susanna Sten-Gahmberg ja Aart-Jan Riekhoff: Light entrepreneurs in Finland: A longitudinal study of careers, income and pension accrual. Finnish Centre for Pensions, Studies 04/2024

Inget officiellt register över lättföretagare

I vår forskning krävdes ett innovativt sätt att identifiera lättföretagare i registermaterialet. Det finns inget officiellt register över lättföretagare eftersom det inte är en officiell arbetsmarknadsstatus.

I studien utnyttjade vi en översikt över faktureringsföretag som övervakningsavdelningen vid Pensionsskyddscentralen tagit fram i sitt arbete med att övervaka faktureringsföretagens kunders pensionsförsäkringsskyldighet. Vi kopplade information om faktureringsföretag med inkomstregistret och skattedeklarationer för att identifiera personer som mottagit betalningar från faktureringsföretag. Personer som mottagit minst en betalning från ett faktureringsföretag klassas som lättföretagare.

Vi analyserade uppgifter om personliga kännetecken, arbetsdeltagande, inkomster och pensionsupptjäning från åren 2012–2022 från Statistikcentralen och Pensionsskyddscentralen.

Susanna Sten-Gahmberg