Eläkkeiden riittävyys ja rahoituksen kestävyys ovat eläketurvan kestoaiheita.

Suomalaisten eläkeikä noussut tavoitellusti

Eläkepolitiikassa jo vuonna 2009 asetettiin tavoitteeksi, että 25-vuotiaan eläkkeellesiirtymisiän tulisi olla 62,4 vuotta vuoteen 2025 mennessä.

Tavoite on saavutettu etuajassa. Viime vuonna eläkkeellesiirtymisiän odote työeläkejärjestelmässä oli 62,8 vuotta.

Eläkkeellesiirtymisiän odote
toteuma, tavoite ja ennuste

Eläkkeellesiirtymisiän odote kuvaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää. Kuviossa havainnollistettu eläkkeellesiirtymisiän odotteen kehitys vuosina 2000–2024 (toteuma, tavoite ja ennuste).

Vanhuuseläkeikä nousee syntymävuoden mukaan

Eläkkeelle voi jäädä joustavasti. Eläkeikää nostamalla on varauduttu väestöllisen huoltosuhteen heikkenemiseen. Eläkeikä nousee systemaattisesti. Ikärajamuutosten vaikutuksesta työikäiset pysyvät työssä aiempaa pidempään.

Eläkkeen korvausaste 50 % palkasta, mutta vaatii nuorilta pidemmän työuran

Eläkkeen korvausaste alla olevassa diagrammissa kuvaa alkavan eläkkeen tasoa suhteessa palkkaan uran lopussa. Alin vanhuuseläkeikä nousee eliniän noustessa.

Jos eliniän pitenemisestä käyttää työntekoon vuoden tai pari enemmän, korvausaste kasvaa. Korvausasteen tason säilyttäminen vaatii nuorilta pidempää työuraa.

Korvausaste vuonna 1961, 1976 ja 1991 syntyneillä alimmassa eläkeiässä, yksi ja kaksi vuotta alimman eläkeiän jälkeen sekä samanpituisella työuralla.

Väestöennuste: huoltosuhde muuttuu nykyistä suotuisammaksi

Väestöllinen huoltosuhde kuvaa alle 15-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden määrää sataa työikäistä (15–64-vuotiasta) kohti. Vuonna 2023 väestöllistä huoltosuhdetta kuvaava suhdeluku oli 61,9.

Tilastokeskuksen väestöennusteessa on arvioitu, että tilanne muuttuisi lähivuosikymmeninä tältä osin suotuisimmaksi, ja huoltosuhde painuisi 2040-luvulla alle 60 prosentin. Tulevaisuuttta on vaikea tietää. Jää nähtäväksi, miten ennuste toteutuu.

Iso osa elämästä käytetään työhön

Työurasuhde kuvaa, minkä osuuden 18-vuotias käyttää elinajastaan työhön. Asiaa havainnollistaa työvoimaan kuulumisajan ja elinajan välinen suhde. Tähän asti työurasuhde on noussut hienoisesti, noin kaksi prosenttiyksikköä vuodesta 2005 vuoteen 2024. Nyt jännitetään, jatkuuko nousu lähivuosina.

Työurasuhteella tarkoitetaan työvoimaan kuulumisajan odotteen viiden vuoden keskiarvon ja elinajanodotteen viiden vuoden keskiarvon välistä suhdetta. Suhdeluku lasketaan 18-vuotiaalle. Sekä väestönkehitys että työllisyyden vaikutus heijastuvat työurasuhdelukuun.