Mikko Kautto totesi, että meillä on fiksut eläke-etuudet, mutta väestöpohjan huoltosuhde on haastava.

Eläkeuudistuksen voi nähdä mahdollisuudeksi

Työeläkepäivässä Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto vertasi päätöksentekijöiden käsillä olevaa eläkeuudistusta Rubikin kuutioon.

Eläkeuudistus miksi, mitä ja miten? Mikko Kautto vertasi eläkeuudistusta Rubikin kuution ratkaisemiseen: päättäjien tehtävä on saada sekä etuuksien riittävyys, järjestelmän rahoitus että oikeudenmukaisuuskysymykset tasapainoon.

Puheessaan hän ei ottanut kantaa, miten uudistuksen ratkaisu on löydettävissä. Hän näki uudistuksen mahdollisuudet myös myönteisessä valossa.

– Eläkeuudistus on jonkinlainen pulmatehtävä, mutta samalla tarjoutuu myös mahdollisuus järjestelmän parantamiseen, Kautto sanoi.

– Neuvottelijoiden on löydettävä ratkaisu uudistuksen sisällöstä ja toteutustavasta niin, että palaset loksahtavat kohdilleen halutulla tavalla, Kautto sanoi asiantuntevalle kuulijakunnalle.

Kun työeläkejärjestelmä on kestävä, sillä on myönteinen vaikutus julkiseen talouteen.

Esityksessään hän havainnollisti, miksi eläkeuudistuksen valmistelu on käynnistynyt ja valotti rahoituksellisen kestävyyden mittaluokkaa.

– On hyvä pitää eläketurvan rahoitus kunnossa ja turva riittävänä. Kun työeläkejärjestelmä on kestävä, sillä on myönteinen vaikutus julkiseen talouteen.

Mitä eläkeuudistuksessa lopulta tullaan tekemään, ratkeaa eläkeneuvottelijoiden kesken kahdessa eri työryhmässä.

Lue lisää Työeläkepäivän koostejutusta: Onko tulossa iso vai pieni uudistus?