Pylväsdiagrammi sijoitustuotoista.

Talouden synkkyys näkyi eläkesijoituksissa

Eri maiden eläkesijoittajien keskimääräinen reaalituotto painui viime vuonna selvästi pakkasen puolelle. Reaalituottoa osoittava viisari asettui vuoden lopussa lukemaan -14,7 prosenttia.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, korkea inflaatio ja keskuspankkien nopeasti kiristynyt rahapolitiikka synkistivät talousnäkymiä ja moukaroivat eläkesijoittajia osake- ja korkomarkkinoilla, tiivistää yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.

Suomalaiset eläkesijoittajat pärjäsivät kansainvälisessä vertailussa tällä kertaa keskimääräistä paremmin. Suomalaisten keskimääräinen reaalituotto oli viime vuonna -11,5 prosenttia.

Viiden parhaan joukossa oli peräti kolme suomalaista: Merimieseläkekassa sekä työeläkeyhtiöistä Elo ja Veritas. Tosin yksikään niistä ei yltänyt positiiviseen reaalituottoon.

ETK:n kansainvälisessä sijoitustuottovertailussa on 24 eläkesijoittajaa yhdeksästä maasta. Mukana on suuria toimijoita Pohjois-Euroopasta ja -Amerikasta sekä Aasiasta. Suomesta vertailussa on mukana kahdeksan eläkesijoittajaa.

Vertailun paras sijoittaja oli ruotsalainen puskurirahasto AP6, mutta sekin negatiivisella -6 prosentin reaalituotolla. Pahimmat alaskirjaukset kärsivät Tanskan ATP ja Alankomaiden ABP ja PFZW.

Pitkiä korkopapereita salkkuunsa sulloneen ATP:n reaalituotto oli viime vuonna lähes -38 prosenttia.

– Erityisesti ATP:n romahdus pistää silmään, sillä yhtiö oli ennen pandemiaa tunnettu hyvistä sijoitustuotoistaan. ATP:n tuskaa alleviivaa se, että yhtiö oli tuottovertailun heikoin myös vuosi sitten, Vidlund toteaa.

Luvut käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen (ETK) kansainvälisestä sijoitustuottovertailusta.