Varmaa on vain epävarmuus
Tuore väestöennuste herätti odotetusti keskustelua, jossa punaisena lankana oli epävarmuus. Ennusteen taustaoletuksista erityisesti maahanmuuton lukuja ihmeteltiin. Keskustelussa pohdittiin, voiko ennusteen varaan enää laskea yhteiskunnan rakenteiden kuten eläkejärjestelmän kehitystä.
Keskustelussa unohtui, että ei tulevaisuuden ennustaminen ole aiemminkaan ollut mahdollista. On vain vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia, joita kohti voimme luoda polkuja menneisyydestä, tästä hetkestä tai toivotuista tulevaisuuksista käsin. Tällainen on myös Tilastokeskuksen ennuste, jolla on omat taustaoletuksensa ja perustelunsa. Nämä valinnat voisivat olla muitakin, jolloin ennuste olisi erilainen.
Tulevaisuuden epävarmuus on läpileikkaavaa omassa ajassamme. Koemme epävarmuutta ja pelkoa yhtä lailla maailman tapahtumista kuin lähiympäristömme muutoksista. Ihmisen aivot ovat kuitenkin kehittyneet toimimaan varmuuden pohjalta. Haluamme ennakoida tulevaa. Kaipaamme järjestystä ympärillemme ja suuntaa, jota kohti mennä. Jos ei varmuutta ja suuntaa ole, koemme stressiä ja käytämme yhä enemmän energiaa ympäröivän maailman ymmärtämiseen.
Luoviminen eteenpäin epävarmuudessa on lopulta eniten asennekysymys. Voimme vaatia oikeita vastauksia tai ymmärtää, että niitä ei ole – on vain vaihtoehtoja, jotka valitaan senhetkisen ymmärryksen avulla. Voimme kamppailla kontrollin ja vaikuttamisen tarpeen kehässä tai ymmärtää, että voimme vaikuttaa vain hyvin pieneen osaan asioista. Tämä ei kuitenkaan poista työmme tai toimintamme merkitystä.
Yhteiskunnan, työyhteisöjen ja arkielämämme rakenteet luovat alustan, joista käsin epävarmuudessa on mahdollista suunnistaa turvallisesti. Siksi näistä rakenteista huolehtiminen ja suunnan kirkastaminen on ehkä tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.
Tulevaisuudesta emme siis tiedä, mutta historiasta kannattaa oppia, kuten nykyhetkestäkin. Tulevaisuus kun ei synny itsestään, se tehdään. Ne valinnat, joita teemme omassa ajassamme, luovat todellisuutta tulevina aikoina. Aika on arvokkainta, mitä meillä on – käytetään se hyvin.
Tuovi Rautjoki
viestintäjohtaja
Eläketurvakeskus
@TuoviRautjoki