Elon yhteyspäällikkö Anne Tamminen näki lehti-ilmoituksen ja päätti ryhtyä riita- ja rikosasioiden sovittelijaksi.

Sovittelija mahdollistaa sovinnon

Elon yhteyspäällikkö Anne Tamminen toimii vapaa-ajallaan rikosten ja riitojen sovittelijana. Sovinto syntyy, kun osapuolet alkavat ymmärtää toisiaan.

Mistä sovittelussa on kyse?

– Sovittelussa rikoksen tai riidan osapuolet istutetaan samaan pöytään keskustelemaan puolueettomien sovittelijoiden läsnä ollessa.

– Sovittelu ei ole oikeudenkäynti, jossa ratkaistaan, kuka on oikeassa. Sovittelijoiden tehtävä on saada osapuolet puhumaan, kertomaan oma näkökulmansa asiasta.

– Kohtaamisessa käydään läpi tunteita, joita riita tai rikos on aiheuttanut. Tavoitteena on löytää yhteinen näkemys ja ymmärrys asiaan ja sopia mahdollisista korvauksista.

Miten päädyit sovittelijaksi?

– Näin lehti-ilmoituksen, jossa haettiin ihmisiä sovittelukoulutukseen. Mietin, että mähän olen tavallaan jo tehnyt tuota. Olen toiminut vaihto-oppilaiden ja perheiden tukihenkilönä YFU:lla (Youth for understanding).

– Minussa heräsi pieni maailmanparantaja. Halusin myös nähdä näiden riita- ja rikosasioiden kautta yhteiskunnan toista puolta.

– Kävin Sovittelutoimiston järjestämän koulutuksen. Siellä perehdyttiin oikeuslaitoksen toimintaan ja sovittelun periaatteisiin. Meillä oli erilaisia luennoitsijoita muun muassa poliisista ja sosiaalitoimesta.

Millaisiin tilanteisiin sovittelu sopii?

– Sovittelu sopii monenlaisiin rikos- ja riita-asioihin. Tapaukset, joissa on selkeä asetelma, kuka on uhri ja kuka on vastuussa vahingosta, sopivat hyvin soviteltaviksi. Vakavat ja monimutkaiset rikokset eivät niinkään.

– Aika paljon on tappeluita, sellaisia perinteisiä turpaanvetokeissejä ja velkariitoja. Olen tehnyt myös paljon nuorten juttuja, kiusaamistapauksia ja vahingontekoja.

– Alaikäiset vahingontekijät eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Silti halutaan, että he joutuisivat vastuuseen teostaan. Sovittelu on hyvä tällaisiin tilanteisiin. Käymme asiaa läpi ja mietimme, mikä olisi sopiva korvaus, onko se rahaa vai voiko vahingon hyvittää työllä.

– Suurin osa jutuista tulee poliisin kautta. He ehdottavat sovittelutoimistolle sopivia tapauksia. Sovittelua voi ehdottaa myös jompikumpi osapuolista.

Miten tilanteet yleensä ratkeavat?

– Sovittelu on vapaaehtoista, joten olennaista on molempien halu löytää ratkaisu. Silloin ollaan oikeilla jäljillä, kun osapuolet alkavat puhua vapaaehtoisesti ja avoimesti tunteistaan. Vilpitön anteeksipyyntö on usein ratkaiseva käänne.

Vilpitön anteeksipyyntö on usein ratkaiseva käänne.

– Vaikeinta sovittelussa on olla puuttumatta siihen, mitä osapuolet sopivat. Minun on pysyttävä puolueettomana ja annettava osapuolten löytää itse ratkaisu asiaan. Toki ohjaan oikeaan suuntaan tarvittaessa, jos vaikka pyydetty korvaus on ihan mahdoton.

– Sovittelun lopuksi tehdään aina kirjallinen sopimus, jossa osapuolet sopivat, miten asia hoidetaan. Sovittelutoimistossa voidaan seurata sopimuksen toteutumista, esimerkiksi maksetaanko korvaukset ajallaan.

– Yhdeksän kymmenestä sovitteluun tulevasta tapauksesta saadaan ratkaistua.

Mitä hyötyä sovittelusta on ollut työssäsi?

– Sovittelu on opettanut kuuntelemaan, ymmärtämään ja kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Olen hyödyntänyt oppimaani myös työelämässä, esimerkiksi työyhteisökyselyiden purkamisessa ja esihenkilötyön tukemisessa.

– Sovittelun periaatteet, kuten avoin keskustelu ja kaikkien osapuolten kuunteleminen, ovat tärkeitä työyhteisöjen toimivuuden ja työhyvinvoinnin kannalta.

– Asioiden puheeksi ottaminen ja ymmärryksen lisääminen voivat ehkäistä jopa työkyvyttömyyttä.

Lähde: Poliisi ja THL

Sovittelu

  • sopii monenlaisten rikos- ja riita-asioiden ratkaisuun
  • on oikeudenkäyntiä nopeampaa ja kustannustehokkaampaa
  • antaa osapuolille mahdollisuuden ratkaista tilanne itse
  • tapahtuu kahden puolueettoman ohjaajan läsnä ollessa
  • tähtää yhteiseen ymmärrykseen ja sovintoon
  • päättyy kirjalliseen sovittelusopimukseen, jossa osapuolet sopivat asiasta.