Sähköinen työeläkeote päihittää paperisen

Työeläkeote kertoo, mistä työeläkettä on kertynyt ja kuinka paljon. Sähköinen ote on paperista kattavampi.

Suomalainen hienous on, että suurin osa meistä tulevista eläkeläisistä näkee samalta työeläkeotteelta kaikki eläkettä kerryttäneet työsuhteensa. Näin on riippumatta siitä, onko hankkinut leipänsä yksityisen vai julkisen sektorin palkansaajana tai yrittäjänä tai kokeillut kaikkea tätä eri elämänvaiheissa.

Ajantasaiseen työeläkeotteeseensa pääsee tutustumaan oman eläkevakuuttajansa tai Eläketurvakeskuksen (ETK) verkkosivuilla. Eläkeikää lähestyvät näkevät sieltä arvion tulevasta eläkkeestään yhdellä silmäyksellä. Se, minkä ikäiselle arvio on valmiiksi laskettu, riippuu eläkevakuuttajasta. Nuoremmatkin voivat arvioida eläke-eurojaan ETK:n tai oman eläkevakuuttajan sivuilta löytyvällä laskurilla.

Verkosta löytyy myös paljon muuta eläkkeeseen liittyvää asiaa, ja siellä voi itse täydentää tietojaan. Lisäksi yksityisen sektorin eläkevakuuttajilla verkko-ote on paperista kattavampi.

Julkisella ja yksityisellä eroja otteen lähettämisessä

Yksityisellä ja julkisella sektorilla on eroja siinä, kenelle ja kuinka usein paperinen ote postiluukusta kolahtaa. Jos ei ole valinnut sähköistä otetta, yksityiset työeläkevakuuttajat lähettävät paperiotteen kolmen vuoden välein. Siinä näkyvät kuluvan sekä kuuden edellisen vuoden tiedot. Eläkeyhtiön sivuilla voi myös valita haluavansa vain sähköisen otteen.

”Sähköisen otteen valinneille lähetetään paperiote, jos henkilö ei ole katsonut verkkopalveluista tai saanut muuta kautta otettaan kuluvana vuonna tai neljänä edellisenä vuonna. Otteen katsomisesta jää jälki tietokantaan, joten tästä voidaan päätellä, onko tarpeen lähettää paperiote”, kertoo suunnittelija Eija Pahkala Eläketurvakeskuksesta.

Julkisten alojen työeläkevakuuttaja Keva lähettää otteen paperisena vain erillisestä pyynnöstä. ”Koska Keva pyynnöstä aina tarkistaa työntekijän työsuhdetiedot, meillä ei ole tarvetta muistuttaa työntekijää tietojensa tarkistamisesta määräajassa. Puutteista kannattaa toki ilmoittaa mahdollisimman pian”, selventää eläkejohtaja Eija Korhonen Kevasta.

Tietojen tarkistaminen ajoissa kannattaa.

Tietojen tarkistaminen ajoissa kannattaa, sillä yksityiset työeläkevakuuttajat selvittävät vakuutetun työsuhdetiedot vain kuusi vuotta taaksepäin. Tätä vanhemmalta ajalta olevien virheiden korjaaminen edellyttää työntekijältä kirjallista näyttöä esimerkiksi työsopimuksesta ja palkkakuiteista. Eläkevakuuttajat toivovat, että omat tiedot tarkistettaisiin parin vuoden välein.

1. Tarkista tietosi työsuhteista

Tiedot työsuhteista päivittyvät työeläkeotteelle kuukausittain verohallinnon tulorekisteristä.

Vuoteen 2005 asti otteella näkyvät työsuhteiden alkamis- ja päättymispäivät, sen jälkeen ainoastaan vuosiansiot. Valtio katsotaan yhdeksi työnantajaksi. Kun tarkistat omia tietojasi, riittää, että valtion työ- tai virkasuhteista vuosittain kertynyt kokonaisansiomäärä on oikein.

2. Tutustu kertyneeseen eläkkeeseen

Työeläkeotteelta näet paljonko eri työsuhteet ovat eläkettä kerryttäneet. Otteelta näkyvät myös monet eläkkeeseen oikeuttavat etuudet, kuten alle kolmevuotiaan lapsen hoitovapaa.

Otteella ei näy työsuhteita ulkomaisen työnantajan palveluksessa ulkomailla. Yksityisellä työskentelevällä ei näy julkisen puolen työskentely, mikäli hän on oikeutettu esimerkiksi julkisen puolen lisäturvaan. Silloin tiedot saa Kevan verkkopalvelusta.

3. Testaa laskurilla työssä jatkamisen vaikutus

Alin vanhuuseläkeikäsi riippuu syntymävuodesta. Eläkelaskureiden avulla näet arvion omasta eläkeiästäsi ja voit kokeilla, paljonko esimerkiksi vuoden pidempään työelämässä jatkaminen parantaisi tulevaa eläkettäsi. Jos toimit yrittäjänä, voit selvittää miten vaikkapa 150 euroa kuukaudessa suurempi YEL-maksu näkyy eläkkeessäsi.

ETK:n laskurit löytyvät osoitteesta www.tyoelake.fi/tyoelakeote. Sieltä pääsee myös oman työeläkevakuuttajan palveluihin.