Kaksi vanhaa ihmistä kulkemassa kadulla, hahmot kuvattu takaapäin.
Lähes pari sataa tuhatta virolaisista tarttui tilaisuuteen ja nosti eläkerahat ennenaikaisesti näppiinsä.

Viron eläkeuudistus: Vapaus ja vastuu samassa paketissa

Neljännes työeläkettä kerryttäneistä virolaisista on nostanut varat omaan käyttöönsä ennen eläkeikää. Ns. toiseen pilariin lukeutuva työeläkkeen rahastoitu osa muuttui vuoden 2021 alusta vapaaehtoiseksi.

Nyt jo tiedetään, että ensimmäisellä maksukierroksella viime syyskuussa nostojen yhteissumma oli 1,34 miljardia euroa ja tammikuun maksuerässä 95 miljoonaa euroa. Tämän vuoden alkuun mennessä tehtyjen hakemusten jälkeen rahastoeläkevaroja oli jäljellä noin 4,14 miljardia euroa.

Hakemuksen kertyneen työeläkkeen nostamisesta voi tehdä kolme kertaa vuodessa. Ensimmäisellä hakukierroksella toisesta pilarista luopui lopullisesti lähes 150 000 virolaista, noin 20 prosenttia kokonaismäärästä. Seuraavien hakukierrosten aikana osuus on kasvanut lähes 25 prosenttiin.

Keskimääräinen summa, jonka eläkevaroista kukin itselleen nosti, oli lähes 9 000 euroa.

Eläkepolitiikasta vastaavat sosiaaliministeriö ja valtiovarainministeriö analysoivat tämän vuoden loppuun mennessä, miten toisen pilarin uudistus vaikuttaa ihmisten tulevaisuuden eläkkeisiin, ja tekevät ehdotuksia eläkejärjestelmän kestävyyden parantamiseksi.

Viron keskuspankki arvioi, että ennakkoon nostetuilla eläkenostoilla maksettiin 100 miljoonan euron edestä lainoja, lähinnä luottokorttikuluja ja kulutusluottoja. Myös uusien autojen leasing ja asuntolainojen kysyntä kasvoi.

Viron tilastokeskuksen mukaan erityisesti puutavaran myynti vilkastui syyskuussa. Rakentamisen ja remontoinnin ohella on autokauppa ja elektroniikan kysyntä ovat lisääntyneet. Kauppakeskukset puolestaan raportoivat syyskuussa noin 30 prosentin liikevaihdon kasvua.

Ristiriitaisen vastaanoton saaneen uudistuksen puolustajat perustelivat hanketta vapaudella valita, miten kukin haluaa omaa eläketurvaansa kartuttaa. Vastustajat puolestaan varoittivat siitä, että ihmiset kuluttavat työeläkkeensä etukäteen.

Toisen pilarin rahastoeläkemaksut kirjataan vakuutetun yksilölliselle tilille. Vakuutettu valitsee itse rahaston, johon maksu sijoitetaan ja myös sijoituksensa riskitason.

Viime vuoden aikana virolaisia kannustettiin eläkeuudistuksessa harkintaan Mõtle läbi! -kampanjalla, joka ohjasi rahastoeläkkeitä hallinnoivan eläkekeskuksen (Pensionikeskus) sivuille.

Uudistuksen myötä tuli mahdolliseksi avata toiseen pilariin myös henkilökohtainen investointitili, mutta sen valitsi vain ani harva. Suosittua ei ole myöskään ollut jättää eläketili koskematta, mutta lopettaa työeläkkeen kerryttäminen.